Izraēlas prezidents Šimons Peress ceturtdien paziņoja, ka jautājums par Irānas pretrunīgi vērtēto kodolprogrammu nav atrisināms militārā ceļā.

"Risinājums Irānā nav militārs," prezidenta kanceleja citē Peresa teikto ASV sūtnim Tuvajos Austrumos Džordžam Mičelam, kurš ieradies vizītē Izraēlā.

Pēdējos gados Izraēlas amatpersonas atkārtoti brīdinājušas, ka Irānas kodolprogrammas izraisītās konfrontācijas atrisināšanā pieļaujamas visas iespējas.

Izraēlai, kuru uzskata par Tuvo Austrumu vienīgo kodolvalsti, un ASV ir aizdomas, ka Irāna izmanto šo programmu, lai izstrādātu atomieročus, ko Teherāna gan ir vairākkārt noliegusi.

Izraēla uzskata Teherānu par savu galveno ienaidnieci, jo prezidents Mahmuds Ahmadinedžads atkārtoti aicinājis noslaucīt Izraēlu no pasaules kartes.

Jaunais Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu brīdinājis, ka Irānas radītie draudi ir lielākās briesmas Izraēlas pastāvēšanai kopš tās izveidošanas pirms 61 gada.

Pagājušajā nedēļā ASV viceprezidents Džo Baidens izteicās, ka Netanjahu kabinetam nevajadzētu uzbrukt Irānai, taču uzsvēra, ka tas negatavojas to darīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!