Trešdien pirms saullēkta Izraēlas tanki iegāja Gazas sektorā un pret būtiskākajiem mērķiem palestīniešu teritorijā tika vērsti gaisa triecieni, Telavivai uzsākot plašu militāro operāciju, kuras mērķis ir panākt palestīniešu kaujinieku sagrābtā izraēliešu karavīra atbrīvošanu.
Lielākā daļa Gazas sektora iegrima tumsā pēc tam, kad izraēliešu lidmašīnas deva triecienu elektrostacijai un vismaz diviem tiltiem, veicot uzbrukumu sēriju, kuru mērķis ir paralizēt kaujinieku kustību.

Savukārt Gazas sektora dienvidu daļā, kur, domājams, atrodas par ķīlnieku sagrābtais karavīrs, iegāja Izraēlas sauszemes spēki.

"Mēs izmantojam visus spēkus gan uz sauszemes gan gaisā, kas var panākt viņa atgriešanos mājās," paziņoja armijas pārstāve, domājot 19 gadus veco nolaupīto karavīru Giladu Šalitu.

Šī ir pirmā plašā sauszemes operācija Gazas sektorā, kopš Izraēla pagājušajā gadā no šīs piekrastes joslas izveda savus spēkus un ebreju kolonistus, izbeidzot 38 gadus ilgo okupāciju.

Pagaidām nav saņemtas ziņas par iebrukuma rezultātā cietušajiem.

Uzbrukums sākts pēc intensīvām sarunām ar starpnieku piedalīšanos, cenšoties panākt svētdien nolaupītā Šalita atbrīvošanu. Viņš tika sagūstīts uzbrukumā, kura laikā tika nogalināti divi izraēliešu karavīri un divi palestīniešu kaujinieki.

Kā jau ziņots, Izraēla, pamatojoties uz premjerministra Ehuda Olmerta pavēli, pie Gazas sektora robežas iepriekš koncentrēja tūkstošiem vīru lielus spēkus. Olmerts noraidīja jebkādas sarunas ar nolaupītājiem, paziņojot, ka par sagūstītā karavīra dzīvību atbildīga ir radikālā islāmistu grupējuma "Hamas" veidotā valdība un palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass.

Pirms uzbrukuma sākuma otrdien starp konfliktējošajiem palestīniešu grupējumiem tika panākta ilgi gaidītā vienošanās par Palestīnas valsts izveidi, kas ietver arī netiešu Izraēlas valsts pastāvēšanas tiesību atzīšanu.

Tomēr Izraēla šīs vienošanās nozīmi mazināja, nosaucot to par palestīniešu "iekšējo lietu".

Situācija tika vēl vairāk nokaitēta, kad palestīniešu grupējums, kurš apgalvo, ka Rietumkrastā sagūstījis kādu ebreju kolonistu, piedraudēja savu ķīlnieku nogalināt.

"Ja agresija netiks apturēta, mēs kolonistu nogalināsim," paziņoja Tautas pretestības komitejas, kuras līdz ar "Hamas" militāro spārnu un vēl kādu grupējumu uzņēmās atbildību par svētdienas uzbrukumu.

Lai gan līdz šim nav oficiāla Izraēlas apstiprinājuma par ebreju kolonista nolaupīšanu, Elijas Ošri vecāki paziņojuši, ka viņu dēls ir pazudis kopš pirmdienas.

Izraēlas armijas pārstāvis paziņoja, ka uzsāktās militārās operācijas mērķis ir "palielināt spiedienu uz palestīniešu pašpārvaldi, "Hamas" un teroristu organizācijām, lai panāktu [sagūstītā] karavīra atbrīvošanu, kā arī palielināt mūsu kontroli, lai nodrošinātu, ka viņš netiek slepeni izvests no teritorijas, jo mums ir ziņas, ka viņš ir Gazas [sektora] dienvidu daļā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!