Drīzumā mobilo telefonu uzlādēšanai, navigācijas ierīcēm un pat portatīvajiem disku pleijeriem varētu tikt izmantota mugursoma, kura cilvēka iešanu pārveido elektrībā, paziņojuši ASV zinātnieki.
Viņu izstrādātā mugursoma mehānisko enerģiju no mugursomā ievietoto priekšmetu virzības augšup un lejup pārveido elektrībā vienkāršas iešanas laikā.

Mugursoma ir apzināti izstrādāta tā, lai tā nedaudz kustētos. Tās mantu nodalījuma kustība augšup lejup pret mugursomas rāmi griež mehānismu, kurš savienots ar ģeneratoru, piektdien žurnālā "Science" raksta zinātnieki.

Vienkāršais magnētiskais ģenerators principā ir līdzīgs tiem, kuri atrodas ar roku darbināmos radio aparātos un kabatas lukturīšos, kas strādā pēc ritmiskas kustināšanas.

Nesot gandrīz 38 kilogramus smagu mugursomu, tiek izstrādāti septiņi vati elektrības, paziņoja Pensilvānijas universitātes pētnieks Lorenss Roma un viņa kolēģi.

Tas ir pietiekoši, lai vienlaicīgi darbinātu MP3 pleijeri, nakts redzamības brilles, portatīvu globālās pozicionēšanas satelītnavigācijas ierīci un mobilo telefonu.

Pēc zinātnieku teiktā, elektrības ražošanā ievērojami palīdz ne pārāk eleganta cilvēka gaita.

Ar katru soli cilvēka gūžas paceļas apmēram par pieciem centimetriem, un attiecīgi augšup un lejup kustas arī mugursoma. Elektrību ģenerē tieši vertikālā kustība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!