Foto: EPA/Scanpix/LETA

Kāds augsta ranga ASV Valsts departamenta diplomāts paziņojis, ka Krievijai ir jāatbrīvo 25. novembrī Melnajā jūrā sagūstītie Ukrainas jūrnieki, citādi Maskavai būs jārēķinās ar sekām.

Amerikāņu diplomāts, kura vārds netiek atklāts, to teicis Ziemeļatlantijas Padomes tikšanās laikā otrdien Vašingtonā, liecina sēdes protokols.

"Mēs vēlamies, lai Krievija saprot vēstījumu, ka apkalpes ir jāatbrīvo, vai arī būs sekas un sāpes, laikam ritot, pieaugs," sēdē teicis diplomāts.

Notikušais nekļūdīgi norāda uz konflikta eskalāciju, jo īpaši tāpēc, ka tā ir pirmā reize, kad Krievijas valdība ir atklāti un nepiedodami pielietojusi savus spēkus, nemaz nemēģinot notikušo novelt uz tā saucamajiem "separātistiem", atzīmē diplomāts.

Pasaulē ir daudz Kerčas šaurumam līdzīgu starptautisku jūras ceļu, un šis gadījums demonstrē to, ka rodas bažas par komerckuģniecības un arī ASV spēku kuģniecības drošību, atzīmē diplomāts.

"Šodien ASV atkārto, ka mēs nosodām šo Krievijas agresīvo rīcību, saucam to īstajos vārdos: Krima ir Ukraina un Krievijas darbības Kerčā ir gan atklāta militāra eskalācija, gan starptautisko likumu un jūras brīvību pārkāpums," secina diplomāts.

Krievijai jābūt skaidram, ka, kamēr tā turēs gūstā ukraiņu jūrniekus, tiks palielinātas tās izmaksas, norādīja diplomāts, atgādinot par sankcijām, kas vērstas pret ar Kerčas tilta celtniecību un Krimas okupāciju saistītiem uzņēmumiem.

"Viņiem ir jāatbrīvo apkalpes, jāatdod kuģi. Un tā nav lieta, par ko mēs aizmirsīsim," brīdina diplomāts.

Vēstīts, ka 25. novembrī Krievijas krasta apsardzes kuģi Melnajā jūrā pie Kerčas šauruma taranēja un atklāja uguni pa Ukrainas kuģu grupu. Visi trīs Ukrainas kuģi – velkonis un divi bruņukuteri – tika sagūstīti kopā ar to apkalpēm (24 cilvēki).

Ukraina savus jūrniekus ir atzinusi par karagūstekņiem un pieprasa to nekavējošu atbrīvošanu.

Jūrnieki un kuģi tika nogādāti Krievijas okupētās Krimas pilsētā Kerčā, kur tiesa ukraiņu jūrniekus apcietināja uz 60 dienām, apsūdzot tos Krievijas robežas pārkāpšanā. Vēlāk gūstekņi nogādāti Maskavā.

Saistībā ar notikumiem ūdeņos pie Krimas, Ukrainā uz 30 dienām izsludināts karastāvoklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!