Foto: Publicitātes foto

Neraugoties uz Krievijas centieniem panākt, ka Ukraina atsakās no sava prorietumnieciskā kursa, Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs otrdien mudināja parlamentu pieņemt likumus, kas liktu pamatus ciešākai sadarbībai ar Eiropas Savienību (ES).

Tomēr opozīcijas politiķi kritizē pašu Janukoviču, ka viņš apdraud Ukrainas tuvināšanos ES, jo nav turējis savu solījumu izbeigt politiskās prāvas un nav izteicies par savas galvenās politiskās konkurentes - apcietinājumā turētās Jūlijas Timošenko - likteni. Rietumi vēlas panākt viņas atbrīvošanu.

ES vairākkārt deklarējusi, ka Timošenko tiesāšana par amata ļaunprātīgu izmantošanu bijusi politiski motivēta, bet tas, ka ekspremjere joprojām atrodas cietumā, var apdraudēt novembrī Viļņā paredzēto Ukrainas un ES asociācijas un brīvās tirdzniecības līguma parakstīšanu.

Uzstājoties parlamentā, Janukovičs mudināja deputātus sagatavot likumprojektus, lai reformētu tieslietu un tiesībsargājošās struktūras un sekmīgāk apkarotu korupciju, šādi Ukrainā panākot lielāku atbilstību ES standartiem.

ES izvirzījusi Ukrainai vairākus kritērijus demokrātijas attīstības jomā, kas tai ir jāizpilda, lai novembrī varētu tikt parakstīts vēsturiskais līgums.

"Viļņas samita veiksme ir jāsagatavo. Dokumenti, kas ir vitāli svarīgi tālākam progresam Eiropas virzienā, ir jāapstiprina. Tas ir darbs, kas Ukrainas parlamentam ir jāizdara, lai Ukraina ar ES varētu parakstīt asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumus," sacīja Janukovičs.

Turpinot izvērst spiedienu pret Kijevu, centienos nepieļaut, ka tā paraksta līgumu ar ES, Kremlis otrdien brīdināja, ka Ukraina līguma parakstīšanas gadījumā zaudēs īpašā partnera statusu.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina padomnieks muitas savienības jautājumos Sergejs Glazjevs sacīja, ka līguma parakstīšana ar ES būtu ar Krieviju parakstītā divpusējā draudzības un sadarbības līguma pārkāpums.

"Ukraina, parakstot asociācijas līgumu [ar ES], zaudēs pašpaļāvību, un mums tā vairs nebūs stratēģisks, pilnvērtīgs partneris," intervijā laikrakstam "Kommersant Ukraina" sacīja Putina padomnieks.

Maskava, cenšoties pārliecināt Ukrainu par labu dalībai muitas savienībā, kurā bez Krievijas līdz šim iesaistījusies Kazahstāna un Baltkrievija, piedāvājusi Ukraina lētāku gāzi. Janukovičs šo piedāvājumu nodēvējis par "pazemojošu".

Tomēr otrdien viņš centās kliedēt Kremļa bažas, sakot, ka Ukraina Krieviju vienmēr uzskatīs par stratēģisko partneri.

"Centieni nostādīt sadarbību Eiropas virzienā pret sadarbību ar mūsu stratēģiskajiem partneriem - Krieviju un Eirāzijas savienības valstīm - ir nepamatoti," sacīja Janukovičs.

Tostarp diplomāti brīdina - ja Janukovičs nekļūs pielaidīgāks jautājumā par Timošenko, maz ticams, ka Ukrainas un ES līgums tiks parakstīts.

Timošenko - Janukoviča visbīstamākajai konkurentei - 2011.gadā tika piespriesti septiņi gadi cietumā. Tomēr, ja ekspremjere tiks atbrīvota, viņa reāli apdraudēs Janukoviča izredzes uz pārvēlēšanu 2015.gadā. Janukovičs pagaidām nav izrādījis gatavību pakļauties ES spiedienam šajā jautājumā.

ES diplomāti cenšas pārliecināt Janukoviču par labu Timošenko atbrīvošanai, lai viņa tad varētu doties uz Vāciju ārstēt muguras slimību. Janukovičs gan taisnojas, ka viņam nav juridisku pilnvaru atbrīvot Timošenko.

ES un Ukrainas līguma parakstīšana vairākkārt tikusi atlikta Kijevas un Briseles domstarpību dēļ, īpaši jau sakarā ar Timošenko turēšanu apcietinājumā.

Eiropas Parlamenta deputāti vēl pagājušajā nedēļā norādīja, ka līguma parakstīšana ir atkarīga no tā, vai Janukovičs risinās selektīvā taisnīguma problēmu, garantēs Ģenerālprokuratūras neitralitāti un atbrīvos no ieslodzījuma Timošenko, lai viņa varētu sākt ārstēšanos Vācijā.

Līdz ar līguma parakstīšanu Ukrainas eksportam tiks pavērti ES tirgi, turklāt tas arī iezīmēs izšķirošu Ukrainas pagriezienu Rietumu virzienā. Šāda notikumu attīstība savukārt raisa nopietnas bažas Maskavā, kas uzskata, ka Kijeva atrodas dziļi tās ietekmes sfērā.

Jūlijā notikušo Putina tikšanos ar Janukoviču analītiķi raksturoja kā Maskavas pēdējā brīža mēģinājumu pārliecināt Kijevu neparakstīt vienošanos ar ES.

Tā kā sanāksmē netika panākts nekāds progress, Krievijas muita sāka veikt pilnīgi visa Ukrainas eksporta rūpīgas pārbaudes. Putina padomnieks Glazjevs atzina, ka tas bijis brīdinājums Kijevai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!