Japāna pēc stingrajiem Austrālijas un vides aktīvistu protestiem atteikusies no plāniem medīt kuprvaļus, piektdien paziņoja valdības pārstāvis Nobutaka Mačimura.
"Japāna nemedīs kuprvaļus," preses konferencē paziņoja Mačimura.

Japāna bija plānojusi pašreizējās vaļu medību ekspedīcijas laikā pirmo reizi kopš 60.gadiem nomedīt aptuveni 50 kuprvaļus, kuri ir populāri Austrālijas vaļu vērotāju vidū.

Savukārt Japānas ārlietu ministrs Masahiko Komura piektdien paziņoja, ka vēlas ar savu Austrālijas kolēģi pārrunāt vaļu medīšanu.

Austrālija trešdien pavēstīja, ka nosūtīs uz Antarktīdas piekrasti patrulēšanas kuģi Japānas vaļu medīšanas flotes novērošanai, lai vāktu pierādījumus iespējamai prasībai starptautiskajā tiesā vaļu medīšanas apturēšanai.

Komura aizstāvēja Tokijas vaļu medīšanas programmu, apgalvojot, ka tā atbilst starptautiskajiem līgumiem un viņš nekādas problēmas nesaskatot.

"Es vēlētos drīzumā parunāt ar [Austrālijas] ārlietu ministru," žurnālistiem pavēstīja Komura. "Mēs mēģināsim rast savstarpēju sapratni."

Japānas vaļu flote novembra beigās devās uz Antarktīdu, kur plāno "zinātniskiem mērķiem" nomedīt 1000 vaļus.

Pirmo reizi tika paziņots par plāniem nomedīt kuprvaļus, kuri, pēc vides aktīvistu teiktā, joprojām ir apdraudētā suga.

Starptautiskā Vaļu medību komisija 1986.gadā noteica vaļu komerciālo medību moratoriju, taču Japāna medības turpina, dēvējot tās par zinātniski pētniecisku pasākumu.

Kritiķi norāda uz to, ka lielākā daļa nomedīto vaļu gaļas nonāk Japānas veikalu plauktos un restorānos, turklāt japāņu zinātnieki savu pētījumu rezultātus nez kāpēc publicē ļoti reti.

Aplēsts, ka pasaulē pašlaik dzīvo aptuveni no 30 000 līdz 60 000 kuprvaļu. Lai gan pēdējos gados to skaits palielinājies, tomēr tas joprojām ir tikai viena trešdaļa no tā daudzuma, kāds bija pirms vaļu medību uzsākšanas, un tie joprojām tiek uzskatīti par apdraudētiem dzīvniekiem.

Organizācija "Greenpeace" solījusi izjaukt vaļu medīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!