Foto: AP/Scanpix/LETA

Japāna tuvāko gadu laikā plāno ievērojami palielināt savus aizsardzības izdevumus, atsaucoties uz jaunajām valsts aizsardzības vadlīnijām, raksta portāls "Time".

Aizsardzības vadlīnijas 18. decembrī apstiprināja Japānas premjera Sinzo Abes kabinets. Viens no galvenajiem punktiem šajās vadlīnijās ir plāns pārveidot helikopteru pārvadāju par aviācijas bāzes kuģi. Tāpat nākamās desmitgades laikā Japāna grasās iegādāties 147 ASV ražotos "F-35" iznīcinātājus, no kuriem 42 būs "F-35B" modeļi, vēsta medijs.

Valsts aizsardzības amatpersonas izteikušās, ka Japānai nepieciešamas lielākas atturēšanas un pretraķešu aizsardzības spējas. Tāpat amatpersonas norāda, ka helikopteru pārvadātājs "Izumo" (attēlā) tiks pārbūvēts par bāzes kuģi. Šo pārmaiņu izmaksas vēl nav atklātas, bet paredzēts, ka to paveiks piecu gadu laikā un ka aviācijas bāzes kuģis spēs pārvadāt 10 iznīcinātājus.

Šīs ir būtiskas izmaiņas Japānas jūras aizsardzībā. Kritiķi norāda, ka bāzes kuģis Japānai sniegs uzbrukuma spējas, kas ir pretrunā tās pacifistu konstitūcijai. Konstitūcija paredz, ka Japāna spēku drīkst pielietot tikai pašaizsardzības nolūkos. Japānas aizsardzības amatpersonas noraidīja kritiku, sakot, ka "Izumo" būs daudzfunkcionāls karakuģis, kuru par bāzes kuģi izmantos tikai tad, kad tas būs nepieciešams valsts aizsardzībai.

Vadlīnijās teikts, ka Japānai jāpalielina savas pretgaisa aizsardzības spējas un ka valsts gaisa floti paredzēts atjaunot ar modernajiem "F-35" iznīcinātājiem, kuri aizstās "F-15" modeļus. Pēdējo sešu gadu laikā, kopš pie varas nāca Sinzo Abe, Japānas aizsardzības izdevumi pakāpeniski pieauguši. Abes kabinets apstiprinājis jauno aizsardzības programmu, kas paredz, ka nākamo piecu gadu laikā Japānas aizsardzības izdevumi palielināsies vēl vairāk, ziņo medijs.

Vadlīnijās pausts aicinājums veidot vienības, kas specializējas kosmosā, kiberuzbrukumos un elektroniskajā karadarbībā. Tāpat plānots integrēt sauszemes, jūras un gaisa spēkus, lai vēl labāk koordinētu operācijas. Japānai jātiecās uz vienotām, sinhronam "multidimensiālām un vienotām aizsardzības spējām", kas abstrahējas no konvencionālā sauszemes, jūras un pretgaisa aizsardzības koncepta, teikts vadlīnijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!