Bezjēdzīgais slaktiņš Tokijā izraisījis dziļu šoku un sašutumu Japānas iedzīvotājos, daudziem aizlūdzot un noliekot ziedus galvaspilsētas ielā, kur notika uzbrukums.

Policija aizturējusi asinīm notašķīto 25 gadus veco vīrieti Tomihiro Kato, kurš svētdien gaišā dienas laikā ar noīrētu kravas automašīnu ietriecās cilvēku pūlī Tokijas Akihabaras ielā, bet pēc tam ar nazi uzbruka nejaušiem garāmgājējiem.

Kato cilvēku pilnajā ielā sadūra 17 cilvēkus, līdz policijai izdevās viņu apturēt. Septiņi sadurtie - seši vīrieši un viena sieviete - slimnīcā no ievainojumiem nomira.

Šokētie japāņi nolika ziedus, saldumus, dzērienus un rotaļlietas Akihabaras ielā, pieminot slaktiņa upurus.

Augstskolas students Kadzuki Homna sacīja, ka draudzējies ar uzbrukumā nogalināto meiteni - 21 gadus veco Mai Muto.

"Viņa nenomira kādas slimības dēļ, bet nežēlīgā traģēdijā. Viņa sapņoja par darbu mūzikas industrijā, bet viņai tas neizdevās. Es vienkārši nevaru atrast vārdus, lai pateiktu, cik ļoti man žēl," viņš piebilda, noliekot ziedus traģēdijas vietā.

"Es atnesu kafiju, jo es domāju, ka kādam no upuriem šorīt gribēsies kafiju," sacīja 14 gadus vecais Ukjo Murakami, kurš notikumu vietu apmeklēja ceļā uz skolu. "Es baidos, ka viņš to izdarīja tāpēc, ka spēlēja videospēles. Bet viņam vajadzēja zināt, ka dzīvē nevar nospiest pārstartēšanas pogu."

Policijai Kato paziņoja, ka "noguris no pasaules" un par upuri viņam "derējis ikviens".

Kato dzīvoja viens pats Susano pilsētā, kas atrodas simts kilometrus attālumā no Tokijas, un strādāja automašīnu detaļu rūpnīcā. Viņš regulāri apmeklējis Tokijas animācijas un komiksu paradīzi - Akihabaras ielu, kur līdzās augsto tehnoloģiju elektropreču veikaliem rindojas japāņu animācijas komiksu veikali, videospēļu zāles un kafejnīcas.

Japānas mediji raksta, ka pirms uzbrukuma Kato mobilā telefona ziņojumapmaiņas forumā ierakstījis vēstījumu, ka viņš dodas uz Akihabaru nogalināt cilvēkus.

Iepriekš viņam nekādas problēmas ar likumdevējiem nav bijušas. Skolā viņš mācījies ar labām sekmēm un bijis ieredzēts, stāstīja viņa agrākie skolas biedri.

Kato sarīkotais slaktiņš seko pēdējos mēnešos notikušiem līdzīgiem incidentiem, šokējot japāņu un izraisot diskusijas par morāles krišanos valstī, kur tradicionāli ir bijis zems noziedzības līmenis.

Martā 24 gadus vecs japāņu vīrietis kādā Ibaraki provinces lielveikalā ar nazi uzbruka apmeklētājiem, vienu cilvēku nogalinot un septiņus ievainojot, bet janvārī 16 gadus vecs pusaudzis Tokijā uzbruka pieciem cilvēkiem, savainojot divas sievietes.

Pēdējos piecus gadus noziedzības līmenis Japānā ir krities, taču noziedzniekiem tiek piemēroti stingrāki sodi un paātrināta nāvessodu izpilde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!