Japānas premjerministrs Josiro Mori un Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien paziņoja, ka ir vienojušies turpināt sarunas par četru Dienvidkuriļu salu piederību. Teritoriālais strīds par šīm salām nav ļāvis Tokijai un Maskavai parakstīt miera līgumu 55 gadu laikā kopš Otrā pasaules kara beigām.
"Mēs vienojāmies turpināt mūsu sarunas par šīm četrām salām," sacīja Mori preses konferencē pēc pēdējās sarunu kārtas ar Putinu, kurš otrdien noslēgs trīs dienu vizīti Japānā.

"Mums bija vaļsirdīga viedokļu apmaiņa, kas padziļināja mūsu izpratni par otra nostāju," Putins paziņoja šajā preses konferencē. "Mēs centāmies atrast kompromisu, bet beigās nevarējām atrisināt miera [līguma] jautājumus," sacīja Putins.

Četras Dienvidkuriļu salas, kuras Japāna sauc par Ziemeļu teritorijām, Otrā pasaules kara beigās okupēja un vēlāk anektēja Padomju Savienība.

Krievijas prezidents Boriss Jeļcins un Japānas premjerministrs Rjutaro Hasimoto 1997.gada novembrī Krasnojarskā vienojās, ka abu valstu miera līgums tiks parakstīts līdz 2000.gada beigām.

"Mēs turpināsim pielikt pūles, lai īstenotu Krasnojarskas vienošanos," preses konferencē sacīja Mori. "Mēs labprāt panāktu vienošanos līdz šī gada beigām," viņš piebilda.

Japāna un Padomju Savienība 1956.gadā atjaunoja diplomātiskās attiecības ar kopīgu paziņojumu, kas faktiski izbeidza karastāvokli starp tām, bet oficiāls miera līgums netika parakstīts.

Strīda salas Kunasiri (Kunašira), Etorofu (Iturupa), Sikotana (Šikotana) un Habomaja atrodas dažus kilometrus uz ziemeļiem no Japānai piederošās Hokaido salas. Šī salu grupa, kurai apkārt ir zivīm bagāti ūdeņi, ir stratēģiski nozīmīga Krievijai, jo nodrošina tās pieeju Klusajam okeānam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!