Foto: Reuters/Scanpix
Japānas valdība varētu piešķirt avarējušās Fukušimas 1.atomelektrostacijas operatoram TEPCO finanšu palīdzību piecu triljonu jenu (31 miljards latu) apmērā, informē aģentīra "Reuters".

Ceturtdien Tokijā valdība izskatīs iespējamo kompensācijas shēmu, kas paredz veidot īpašu fondu, lai segtu zaudējumus cilvēkiem, kas cietuši Japānas AES avārijās. Tokija plāno šim projektam piesaistīt vairākas energokompānijas, kas ļaus fondu izmantot arī kā nodrošinājumu iespējamu kodolkrīžu gadījumā nākotnē.

Shēma paredz, ka Tokija stingri kontrolēs TEPCO darbību vismaz turpmākos desmit gadus, kamēr uzņēmums nebūs izpildījis savas saistības. Uz šo laiku apturēs arī dividenžu izmaksu. Ja nepieciešamo kompensāciju apjoms pārsniegs piecus miljonus jenu, TEPCO būs 13 gadus fondā ik gadu jāiemaksā 200 miljardus jenu.

Fonda izveide nenoņems atbildību no TEPCO par zaudējumu segšanu, taču samazinās uzņēmuma zaudējumus un ļaus saglabāt tā aktīvus valsts fondu tirgū, kur tie veido aptuveni 8%. Jau vēstīts, ka TEPCO un tās kreditori lūdza valsts palīdzību, norādot, ka uzņēmuma nestabilā finanšu situācija var sagraut Japānas fondu biržu.

"Reuters" norāda, ka stingrās uzraudzības prasības pret TECO varētu būt saistītas ar pašas Japānas grūto finanšu situāciju – jau pašlaik valsts parāds divkārt pārsniedz iekšzemes kopproduktu un ir vairāk nekā 10 triljoni ASV dolāru (aptuveni pieci triljoni latu).

Uzreiz pēc traģiskās 11.marta zemestrīces banka "Sumitomo" un citi TEPCO aizdevēji piešķīra kompānijai 1,9 triljonus jenu, taču no tālākas kreditēšanas atteicās. Aplēsts, ka šajā finanšu gadā, kas noslēdzās 31.martā, Āzijas lielākās enerģētikas kompānijas zaudējumi varētu būt triljons jenu. Aprīlī TEPCO apsolīja visām cietušajām ģimenēm izmaksāt 12 000 dolāru (6 tūkstoši latu) kompensāciju, bet vientuāljiem cilvēkiem – 8000 dalāru (4000 latu). Aplēsts, ka 30 kilometru slēgtajā zonā ap AES dzīvoja 48 000 ģimeņu.

Fukušmas AES avārija ir nopietnākā Japānas atomenerģētikas vēsturē un novērtēta ar septiņām ballēm starptautiskajā INES skalā. Iepriekš tik augsta bīstamības pakāpe bija noteikta vienīgi Černobiļas AES avārijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!