Foto: EPA/LETA
Atkritumu pieblīvētās Neapoles ugunsdzēsēji Jaunā gada vakarā plāno aplaistīt ar ūdeni pilsētas atkritumu kalnus, lai izvairītos no to aizdegšanās svētku uguņošanas laikā.

"Ielās joprojām atrodas aptuveni 1400 tonnas atkritumu, tas ir īsts ugunsgrēka risks," AFP trešdien pavēstīja par pilsētas higiēnu atbildīgā amatpersona Paolo Džakomelli.

"Cilvēkiem ir tradīcija šaut raķetes un rīkot uguņošanu visā Neapolē Jaunajā gadā. Bet mēs esam noraizējušies, ka dzirksteles varētu iekrist atkritumu kalnos vai cilvēki varētu tos tīšām aizdedzināt," paskaidroja Džakomelli.

"Ugunsdzēsēju un mežziņu komandas piektdienas vakarā apsmidzinās aptuveni 200 atkritumu grēdas, cerams, padarot tās mazāk uzliesmojošas," viņš piebilda.

Pilsētā noteikta augstākā trauksmes pakāpe, un varas iestādes atvēlējušas papildus resursus pilsētas centra šauro ieliņu attīrīšanai.

Nesavāktie atkritumi pilsētā krājas jau nedēļām ilgi. Iedzīvotāji ziņo par žurku, baložu un kaiju skaita pieaugumu, bet eksperti brīdina par iespējamajiem draudiem veselībai, ko var radīt pūstošie atkritumi.

Atkritumu savākšanas problēmas Neapoles apkārtnē joprojām nav atrisinātas. Pēc neatlaidīgiem vietējo iedzīvotāju protestiem tika slēgtas reģionālās izgāztuves, piešķirot jaunu sparu jau tā samilzušajai krīzei.

Nespēja atrisināt šo problēmu Itālijas valdību novedusi pie tiesvedības ar Eiropas Savienību (ES) un, iespējams, arī milzīgiem naudas sodiem.

Krīzes cēlonis tiek meklēts apstāklī, ka reģionos trūkst atkritumu dedzināšanas krāsnis, bet pildizgāztuves kontrolē vietējā mafija "Camorra", kas vairākas no tām izmanto nelikumīgai toksisko atkritumu izgāšanai.

Eiropas Komisija novembrī brīdināja Itāliju, ka tā riskē ar lielām soda naudām, ja tai neizdosies izpildīt martā izveidoto atkritumu apsaimniekošanas plānu. Martā tika konstatēts, ka valsts rīkojas pretrunā ar ES likumiem.

18.novembrī Itālijas valdība apstiprināja rīkojumu, kas paredz paātrināt jaunu atkritumu pārstrādes rūpnīcu būvēšanu un atkritumu dedzinātavu būvniecību, kā arī iedalīja papildus 150 miljonus eiro finansējumu Kampānijas reģionam.

Tomēr, neskatoties uz solījumiem sakopt pilsētu līdz Ziemassvētkiem, risinājums joprojām nav atrasts.

Plānots, ka reģiona amatpersonas trešdien tiksies ar Vides ministrijas pārstāvjiem Romā, lai apspriestu šo jautājumu.

Ja Eiropas Komisija (EK) nolems atkārtoti nosūtīt lietu izskatīšanai Eiropas Kopienu tiesā, un tā lems Itālijai par sliktu, Romu sagaida barga soda nauda vairāku miljonu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!