Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV Kongresa Pārstāvju palātas demokrātu vairākums ceturtdien ievēlējis spīkera amatā politikas veterāni Nensiju Pelosi, kura šo posteni ieņems jau otro reizi.

78 gadus vecā Kalifornijas demokrāte ir vienīgā sieviete, kas jebkad ieņēmusi spīkera amatu, un tagad pievienojusies tiem nedaudzajiem, kas šo amatu atguvuši. Pēdējo reizi ASV politiķis atkārtoti pēc pārtraukuma spīkera amatā tika ievēlēts pirms vairāk nekā pusgadsimta.

Par Pelosi kandidatūru nobalsoja 220 no 435 Pārstāvju palātas locekļiem. Republikāņu pārstāvis Kevins Makārtijs saņēma 192 balsis, bet pārējie kandidāti katrs saņēma mazāk kā desmit balsis. Pelosi pirmo reizi tika ievēlēta Pārstāvju palātā 1987. gadā. Pārstāvju palātas spīkera amatu iepriekšējo reizi viņa ieņēma no 2007. gada līdz 2011. gadam.

Gaidāms, ka Pelosi spīkera amatā vadīs jaunu, spēcīgu opozīciju pret prezidentu Donaldu Trampu, kura pārstāvētie republikāņi joprojām kontrolē Senātu.

Pērnā gada 6. novembrī notikušajās starpvēlēšanās demokrāti atguva kontroli pār Pārstāvju palātu, kur tagad pārstāvēti 235 demokrāti un 199 republikāņi. Viena vieta joprojām ir brīva, jo starpvēlēšanu rezultāti Ziemeļkarolīnā joprojām nav apstiprināti.

Pēc ievēlēšanas Pārstāvju palātas spīkera amatā Pelosi sacīja, ka viņai nav ilūziju par sastrādāšanos ar republikāņiem. "Mums nav ilūziju, ka mūsu darbs būs viegls (..). Bet solīsim katrs, ka, nespējot vienoties, mēs respektēsim viens otru un respektēsim patiesību," sacīja Pelosi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!