Jaunās Visaginas atomelektrostacijas (AES) būvdarbi Lietuvā varētu sākties nākamgad, trešdien paziņojis Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks.
Tos organizēs nacionālās energokompānijas LEO LT meitsabiedrība "Visagino atomine elektrine" (VAE) saskaņā ar Enerģētikas ministrijas izstrādātu plānu. Pēc ministra teiktā, šis uzdevums kompānijai būs jāveic neatkarīgi no pašas LEO LT turpmākā likteņa - vismaz līdz tās iespējamajai izformēšanai, ja tāds lēmums tiktu pieņemts.

Jaunās AES projekta izstrādes orientējošo plānu pēc nedēļas varētu apstiprināt Ministru kabinets. Pēc tam Seimam būs jāizskata attiecīgi grozījumi AES likumā.

Jau maijā paredzēts izraudzīt AES projekta biznesa modeļa un finansēšanas plāna izstrādes konsultantu, bet jūlijā vai augustā izstrādāt arī pašu biznesa plānu, kas noteiktu, kāda tipa un kādas jaudas reaktors Lietuvai vajadzīgs un cik līdzekļu tam nepieciešams. Savukārt līdz oktobrim vai novembrim vajadzētu noskaidroties stratēģiskajam partnerim, kas tiktu izvēlēts konkursa ceļā.

Tas varētu būt kāds Vācijas, Japānas, ASV vai Kanādas atomreaktoru ražotājs un kodolspēkstaciju būvētājs, bet Sekmoks norādījis, ka interesi par šo projektu izrādījušas arī citu Eiropas valstu firmas un starptautiskie investori.

Pati AES projekta īstenošana varētu sākties nākamgad, kad tiktu izstrādāta dokumentācija reaktora tehnoloģijas iegādei konkursa vai sarunu ceļā, sākta iepirkuma procedūra un turpināti reālie projekta īstenošanas darbi.

"Esam izvirzījuši mērķi, ka Lietuvai jāintegrējas Eiropas energosistēmā un tīklos, un, lai to panāktu, mums jāiekļauj šai projektā Latvija un Igaunija, jo runa ir par Baltijas valstu integrāciju, kā arī Polija, jo tie ir vārti, pa kuriem mēs varēsim saslēgties ar Eiropas sistēmu," uzsvēris ministrs.

Pēc viņa teiktā, saskaņā ar Lietuvas ekonomiskajām nostādnēm jaunās AES projektam pirmkārt jānodrošina elektroenerģijas ražošanas un patēriņa balanss Baltijas valstīs, savukārt tehniskās nostādnes paredz nodrošināt rezerves tīkla balansēšanai. Līdz šim tādu nostādņu trūcis, tāpēc projekts nav virzījies uz priekšu.

Tomēr joprojām nav skaidrs, cik tieši jaunās AES akciju piederētu stratēģiskajam investoram un kāds būtu tā finansiālais devums. Lietuva jau var piedāvāt zināmu ieguldījumu - vecās Ignalinas AES infrastruktūru, būvniecības vietu un plānoto radioaktīvo atkritumu apglabāšanas laukumu, kā arī speciālistus un pieredzi AES ekspluatācijā, un būtiska nozīme ir arī sabiedrības atbalstam.

Kā atgādina ziņu aģentūra ELTA, energokompānijai LEO LT līdz šim nav bijis konkrēta AES projekta modeļa, kurā būtu paredzēta precīza tās jauda un reaktora tips, kā arī noteikts, kas un kā to būvēs. Kompānija turklāt ieminējusies par vēl vienu stratēģisko akcionāru, kas varētu iekļauties vai nu pašā LEO LT, vai arī Visaginas AES projektā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!