Foto: Reuters/Scanpix
Pētnieki apgalvo, ka atklājuši milzīgu melno caurumu jaunatklātas galaktikas centrā, kas ir daudz lielāks, nekā par iespējamu uzskatīts līdzšinējās teorijās, svētdien vēsta CNN.

Pētījums tika veikts sadarbojoties ar astronomiem no Kīlas Universitātes un Lankašīras Centrālās Universitātes. Tā rezultāti apkopoti un tiks publicēti 11. oktobra žurnāla "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society" numurā.

Kā vēsta CNN, galaktika, kurai dots nosaukums SAGE0536AGN, atklāta ar NASA kosmosa teleskopa "Spitzer" palīdzību. Zinātnieki pauž uzskatu, ka tā varētu būt teju deviņus miljardus gadu veca.

Pētījuma komanda apgalvo, ka, mērot ātrumu, ar kādu gāzes griežas ap galaktikas centru, tikai apstiprinājies fakts par melnā cauruma atrašanos galaktikas centrā. Pēc tam pētnieki izmantojuši Dienvidāfrikas Lielo teleskopu (SALT), lai ar tā palīdzību apkopotu datus par šī astronomiskā objekta precīzu lielumu.

Tieši šis atklājums ir mainījis priekšstatus par visām iepriekšējām teorijām par galaktiku attīstību. Iegūtie dati atklājuši, ka jaunatklātais melnais caurums ir 30 reizes lielāks nekā pēc pašlaik spēkā esošajiem pieņēmumiem būtu iespējams šāda izmēra galaktikā, vēsta CNN, atsaucoties uz Lielbritānijas Karaliskās Astronomiskās biedrības paziņojumu.

Par to, kā tas varēja notikt, pētniekiem ir divas versijas. Pirmkārt, zinātnieki pieļauj, ka melnais caurums attīstās ātrāk nekā ap tā esošā galaktika, otrkārt, iespējams, galaktikas paplašināšanās ir apstājusies.

Tiesa, CNN norāda, ka zinātnieki vēl nav pārliecināti, vai SAGE0536AGN ir tikai nejaušība, vai arī viņi atraduši jaunu galaktiku paveidu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!