Foto: AP/Scanpix

Gadumijas uzrunā Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns pirmo reizi netieši pieminējis sava ietekmīgā tēvoča sodīšanu ar nāvi, norādot, ka pēc atbrīvošanās no "šķeltnieku mēsliem" partija ir kļuvusi stiprāka, vēsta laikraksts "The Guardian".

Tāpat jaunais līderis uzrunā aicinājis uz labākām attiecībām ar Dienvidkoreju un brīdinājis, ka vēl viens karš Korejas pussalā novedīs pie masveida kodolkatastrofas, kurā netiks saudzētas arī ASV.

Kims decembrī par noziegumiem pret valdošo Strādnieku partiju un tautu ar nāvi sodīto tēvoci Džanu Sontheku televīzijā pārraidītajā runā nenosauca vārdā.

"Mūsu partija veica stingrus pasākumus, lai atbrīvotos no šķeltnieku mēsliem, kas bija izplatījušies partijā. Atbrīvojoties no pret revolūciju un pret partiju noskaņotās frakcijas, mūsu vienotība ir kļuvusi simtkārt stiprāka, un partijas, un revolucionārais kurss kļuvis daudz stabilāks," uzrunā, kas izskatās iepriekš ierakstīta, pauda Kims.

Tiek pieļauts, ka pēc iepriekšējā Ziemeļkorejas līdera Kima Čenira nāves 2011. gadā, viņa māsas vīrs Džans Sontheks kļuva par patieso valsts vadītāju, kad tronī sēdās Kima Čenira jaunais dēls Kims Čenuns. Atbrīvojoties no Džana, jaunais līderis ir ticis vaļā no personas, kas varētu radīt reālus draudus viņa autoritātei.

Uzrunā Kims arī aicināja uz labākām attiecībām ar Ziemeļkorejas dienvidu kaimiņu, kaut vēl decembrī Phenjana draudēja Seulai uzbrukt "bez brīdinājuma".

"Ir pienācis laiks izbeigt apvainojumus un neslavas celšanu, kas spēj nodarīt tikai kaitējumu. Mēs ļoti centīsimies uzlabot Ziemeļu – Dienvidu saites," norādīja Kims, piebilstot, ka virs Korejas pussalas pastāvīgi "savelkas kodolkara mākoņi".

"Ja šajā zemē kādreiz atkal būs karš, tas radīs milzīgu kodolkatastrofu, un ASV no tās nebūs pasargātas," uzsvēra komunistiskās valsts līderis.

Aicinājums uz labākam attiecībām ar Dienvidkoreju varētu nozīmēt, ka Kims gatavojas kādiem konkrētiem soļiem, pieļauj Džona Hopkinsa Universitātes ASV – Korejas institūta pētnieks Roberts Karlins.

Pēdējās četrās desmitgadēs abas naidīgās valstis dialogu parasti uzsākušas ar apņemšanos pārtraukt apvainot viena otru. Tomēr paziņojums par asās retorikas pārtraukšanu ir tikai pirmais un vieglākais solis, piebilst speciālists.

Jau vēstīts, ka decembrī nāvessods izpildīts Kima Čenuna ietekmīgajam tēvocim Džanam Sonthekam. Pirms tam valstī ietekmīgais vīrs publiski atbrīvots no visiem amatiem un arestēts.

Džana sodīšanas ātrums un brutalitāte pārsteidza daudzus novērotājus. Lai gan Ziemeļkorejā politiskās vajāšanas ir ierasta parādība, parasti tās nav tik publiskas. Notikušais vieš bažas par iekšējo stabilitāti ar kodolieročiem bruņotajā valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!