Foto: Reuters/Scanpix

Tikai nedēļu pēc tam, kad Dienvidkorejas izlūkdienests paziņoja, ka Ziemeļkorejā no visiem amatiem atbrīvots komunistiskajā valstī ļoti ietekmīgais vadoņa Kima Čenuna tēvocis, Phenjana jau ziņo, ka negodā kritušais Džans Sonthēks ir sodīts ar nāvi.

Notikušais ir raisījis jautājumus par to, kāpēc jaunajam vadonim bija jāatbrīvojas no varas aprindās ietekmīgā vīra.

Saskaņā ar Ziemeļkorejas oficiālās ziņu aģentūras KCNA vēstīto, Džans valdošajā komunistu partijā esot veidojis savu frakciju, bijis korumpēts brunču mednieks un narkomāns. Tāpat viņš raksturots kā "sliktāks par suni".

Ticama ir versija, ka vadonis Kims cenšas nostiprināt savu varu lielajā un mīklainajā birokrātijā, kur dominē daudz vecāki un pieredzes bagātāki kadri, kuri varētu pretoties jauniesācēja valdīšanai, ziņo laikraksts "Washington Post".

Tik augstas amatpersonas publiska likvidēšana šajā totalitārajā valstī ir vēl nebijis gadījums. Lai gan valsts vēsturē ir bijis ne mazums "tīrīšanu", tās parasti klusītēm notikušas aizkulisēs. Taču ziņas par Džana arestu, viņa nodarījumu uzskaitījums un aizturēšanas bildes pirmdien rotāja vietējo mediju pirmās lapaspuse, kā arī par to tika paziņots speciālā televīzijas ziņu izlaidumā.

Bieži analītiķi uzsver vadoņa salīdzinoši mazo vecumu. Kims Čenuns ir aptuveni 30 gadu jauns un pie varas nokļuva, kad pasaulei negaidīti 2011. gada nogalē nomira viņa tēvs Kims Čenirs. Neviens, tai skaitā viņa paša noslēpumainās valdības locekļi, nezināja, ko gaidīt no nepārbaudīta, jauna līdera, raksta "Washington Post".

Versijas par motīviem vadoņa tēvoča izmešanai no Phenjanas valdošajām aprindām vietnē "NKNews.org" piedāvā arī vadošs Ziemeļkorejas analītiķis no Dienvidkorejas Andrejs Lankovs.

No padomdevējiem atbrīvojas bieži

Tikai pirms trim gadiem valsts bijušais vadonis Kims Čenirs uzticēja Džanam gatavot savu dēlu Kimu Čenunu troņa pārņemšanai. Toreiz viņi vēl nezināja, ka vecajam Kimam atlicis dzīvot vien nedaudz vairāk par gadu. Mirušā līdera māsas vīrs no jaunā līdera skolotāja nu kļuva par padoto.

"Būt padomdevējam vienmēr ir riskanti, agrāk vai vēlāk jaunais karalis - šajā gadījumā Kims - sasniedz sagatavotību," raksta Lankovs. "Kad tas notiek, viņš var sākt paust savu nepatiku pret veco vīru, kurš viņu komandējis."

Nav grūti iedomāties, ka Kims sev un valdībai vēlas pierādīt, ka no mācekļa ir kļuvis par meistaru un ka uzraugiem no viņa ir jābaidās, nevis jālasa lekcijas, skaidro analītiķis. Tomēr šis nav pilnībā piemērojams izskaidrojums, norāda Lankovs, jo tas Kimam liek izskatīties "iracionālam", bet viņš sevi iepriekš ir parādījis kā "racionālu" vadītāju.

Kims Čenuns par katru cenu vēlas jaunu sākumu

Nākot pie varas, pēc Kima Irsena nāves 1994. gadā, Kims Čenirs neizskatījās dedzīgs stāties amatā. Tomēr amatā viņš iekļāvās strauji, cenšoties tikt galā ar badu un ekonomisko krīzi, kam pēc daudzu domām bija pilnībā jāsagrauj valdība. Domājams, ka viņš bija gatavs pārmantot tēva valdību ar esošajām amatpersonām.

Tikmēr Kims Čenuns izrādījās daudz ambiciozāks par savu tēvu -, regulāri parādoties valsts medijos un nākot klajā ar vienu jaunu iniciatīvu pēc otras. Ja Kims grib ieviest kādas pārmaiņas, viņam ir nepieciešama sev un savām idejām lojāliem cilvēkiem pilna valdība. Režīmā spēcīgi iesakņojies Džans varēja izrādīties neatsaucīgs pakļauties jaunā līdera vēlmēm.

Kims varētu vēlēties "pakāpeniski atbrīvoties no sava tēva komandas", un aizvietot tos ar saviem cilvēkiem, skaidro Lankovs, bet daži "vecās gvardes" vīri, iespējams, nevēlas atkāpties ar labu. "Tādēļ nav pārsteigums, ka kāds ir jāatceļ ar spēku," raksta speciālists.

Tomēr tas joprojām neizskaidro, kāpēc "tīrīšanai" bija jābūt tik neparasti publiskai un jābeidzas ar nāvessodu. Ziemeļkorejā nežēlastībā ir krituši arī citi augsta ranga politiķi, tiesa gan ne tik ietekmīgi kā Džans, tomēr daudzos gadījumos viņi nav nogalināti.

Kims Čenuns nostiprina varu un iebiedē amatpersonas

Kima nākšana pie varas 2011. gadā bija samērā negaidīta. Pirms tam zināmu laiku viņš bija pavadījis arī ārpus valsts. Domājams, ka Kimam Čenunam nebija pietiekama varas bāze režīma iekšienē. Ziemeļkorejas pārvaldes sistēmā ir daudz ietekmīgu ļaužu, tāpēc varēja izrādīties, ka Kimam nav vienkārši izdot rīkojumus un panākt, lai tie tiktu pildīti. Turklāt daudzas augstas amatpersonas ir daudz vecākas un pieredzējušākas par viņu.

Labākais veids kā nostiprināt varu starp šiem vecajiem Ziemeļkorejas elites kungiem varētu būt viņu pamatīga iebiedēšana. Varbūt Džana izslēgšana, viņa publiskā pazemošana un nāvessods bija Kima zīme pārējai Phenjanas elitei. "Es esmu daudz nepakļāvīgāks par savu tēvu un vēlos pret jums būt daudz varmācīgāks, tāpēc labāk stājieties ierindā," par jaunā vadoņa sūtītā vēstījuma nozīmi prāto Lankovs.

Šis izskaidrojums ir pats vienkāršākais, no ārpuses tas arī šķiet visticamākais, piebilst laikraksts.

Jau vēstīts, ka Phenjana 9. decembrī apstiprināja, ka Kima Čenuna tēvocis Džans Sonthēks atbrīvots no ietekmīgās Nacionālās Aizsardzības komisijas vicepriekšsēdētāja amata.

Kimu ģimenei tuvais kungs esot mēģinājis Komunistiskajā partijā izveidot savu frakciju, turklāt esot korumpēts, narkomāns un brunču mednieks, ziņoja Ziemeļkorejas aģentūra KCNA.

Atbilstoši ekspertu vērtējumam, Džans nelaiķa līdera Kima Čenira slimības laikā un pēc viņa nāves faktiski pārvaldījis izolēto komunistu valsti. Džans ir precējies ar Kima Čenira māsu Kimu Gjonhi. Džans Kimu dinastijas pārvaldītajā valstī esot bijis viens no troņa balstiem, veicis ekonomikas reformas un regulāri uzturējis attiecības ar Ziemeļkorejas vienīgo sabiedroto Ķīnu.

Viņa atbrīvošana no amata tiek uzskatīta par lielākajām izmaiņām Ziemeļkorejas vadībā kopš pašreizējā diktatora nākšanas pie varas. Eksperti to skaidro ar Kima Čenuna centieniem nostiprināt savu varu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!