Foto: AFP/Scanpix
Jaunievēlētais Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte svētdien solīja atjaunot nāvessodu un pavēlēt drošības spēkiem nošaut organizētos noziedzniekus un noziegumos aizdomās turētos, kas vardarbīgi pretosies aizturēšanai.

Filipīnu dienvidu pilsētas Davao mērs Duterte, sniedzot pirmo preses konferenci kopš uzvaras prezidenta vēlēšanās 9.maijā, brīdināja, ka viņa vēlēšanu kampaņā izteiktie draudi par noziedznieku nogalināšanu nav retorika.

“Es aicināšu Kongresu (parlamentu) atjaunot nāvessodu pakarot,” sacīja 71 gadu vecais Duterte preses konferencē Davao pilsētā.

“Ja jūs pretosieties aizturēšanai, izrādīsiet vardarbīgu pretošanos, mana pavēle policijai būs šaut, lai nogalinātu. Šaut, lai nogalinātu, par organizēto noziedzību,” sacīja jaunievēlētais prezidents.

Duterte sacīja, ka viņa kampaņā noziedznieku nogalināšanai tiks iesaistīti armijas snaiperi.

Duterte arī solīja ieviest alkohola lietošanas aizliegumu naktī pēc pulksten diviem, kā arī aizliegt bērniem vieniem staigāt apkārt naktīs. Ja bērni naktī tiks atrasti ielās, viņu vecāki tiks aizturēti un iemesti cietumā par bērnu “pamešanu”, sacīja Duterte.

Duterte arī solījis pārvērst prezidenta pili Manilā par slimnīcu un pavēlēt visiem valsts ierēdņiem pirkt komerciālo avioreisu biļetes tikai ekonomiskajā klasē.

Duterte sacīja, ka vēlas 2006.gadā atceltā nāvessoda atjaunošanu plašam noziegumu lokam, sevišķi par narkotiku noziegumiem, izvarošanām, slepkavībām un laupīšanām.

Viņš piebilda, ka dod priekšroku nāvessodam pakarot, nevis nošaujot, jo nevēlas šķiest lodes un uzskata pakāršanu par humānāku nāvessodu nekā nošaušana.

Duterte savā vēlēšanu kampaņā solīja praktiski izbeigt noziedzību triju līdz sešu mēnešu laikā pēc savas ievēlēšanas, nogalinot desmitiem tūkstošu noziedznieku.

Duterte 30.jūnijā tiks inaugurēts prezidenta amatā uz sešu gadu termiņu.

Pašreizējais prezidents Benigno Akino prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā atkārtoti brīdināja, ka Duterte var kļūt par diktatoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!