Foto: Reuters/Scanpix
Naftas produktu piesārņojumu izraisījušā avarējušā grieķu konteinervedēja "Rena" kapteinis arestēts un viņam izvirzītas apsūdzības nevērībā, vadot kuģi un pakļaujot to riskam, trešdien informē raidsabiedrība BBC.

Sods par šādu darbību ir līdz 10 000 Jaunzēlandes dolāru (3900 latu) vai līdz vienam gadam cietumā.

Tomēr kapteinim var izvirzīt arī nopietnākas apsūdzības, jo situācija ap avarējušo konteinervedēju arvien pasliktinās. Kā paziņojis Janzēlandes premjerministrs Džons Kejs, kuģa korpusā atklāti bojājumi, kas ievērojami paaugstina tā sabrukšanas risku vētras iespaidā. Ūdenī var nonākt kuģa degviela - līdz 1700 tonnām mazuta. Patlaban tiek lēsts, ka noplūdušas jau vairāk nekā 200 tonnas.


Organizācija "Maritime New Zealand" noskaidrojusi, ka kuģa aizmugures daļā atklāta plaisa, kas var izraisīt pakaļgala atšķelšanos. Visas par drošību uz jūras atbildīgās iestādes strādājot paaugstinātas gatavības režīmā.

Vētra no kuģa klāja noskalojusi vairākus konteinerus. Kravas īpašnieki gan apgalvo, ka tajos nav bīstamu vielu, taču jaunzēlandiešu televīzijas kanāli demonstrējuši zilus dūmus, kas paceļas no kāda konteinera.

Kopumā jūrā nonākuši aptuveni 70 konteineri no 1368, kas bija uz kuģa. Dažos no kravā esošajiem konteineriem ir ekoloģiski bīstamas vielas, taču kuģa īpašnieki norāda, ka šie konteineri neesot izvietoti uz klāja, bet atrodas kuģa tilpnēs.

Avārijas rajonā pārtraukta kuģu satiksme, lai izvairītos no sadursmēm ar peldošajiem konteineriem.

Kā ziņots, grieķu kompānijai piederošais konteinervedējs "Rena", kas peld ar Libērijas karogu, uzskrēja uz Astrolabas rifa 5. oktobrī . Degvielas piesārņojuma plankums jau sasniedzis Jaunzēlandes piekrasti, kur uzsākta piesārņojuma savākšana un tiek sniegta palīdzība no tā cietušajiem dzīvniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!