Foto: AFP/Scanpix
Jaunzēlandes otrajā lielākajā pilsētā Kraistčērčā otrdien notikušajā zemestrīcē ir gājuši bojā vismaz 75 cilvēki un apmēram 300 pazuduši bez vēsts, trešdien informē aģentūra “Reuters”.

Glābēji uzskata, ka upuru skaits vēl var pieaugt. Līdz šim izdevies noskaidrot 55 bojāgājušo personības. Starp pazudušajiem ir 24 Japānas un divi Dienvidkorejas pilsoņi.

Zemestrīcē, kuras spēks sasniedza 6,3 balles pēc Rihtera skalas, ir sagruvušas daudzas ēkas, un Kraistčērčas katedrāle ir zaudējusi torņa smaili. Pēc zemestrīces pilsētu satricināja daudzi pēcgrūdieni.

Lai atbrīvotu dažus izdzīvojušos no gruvešiem, glābēji bija spiesti viņiem amputēt kājas vai rokas. Jaunzēlandes ārkārtas situāciju dienesta vadītājs Džons Hamiltons atzina, ka glābējiem var būt vajadzīgas divas vai trīs dienas, lai izglābtu visus izdzīvojušos.

Tiek lēsts, ka zemestrīces radītie zaudējumi sasnieds 12 miljardus ASV dolāru (6,12 miljardus latu).

Šī ir otra zemestrīce Kraistčērčā pēdējo piecu mēnešu laikā un lielākā zemestrīce Jaunzēlandē upuru skaita ziņā kopš 7,8 ballu zemestrīces 1931.gadā, kurā gāja bojā 256 cilvēki.

Zemestrīces epicentrs atradās četru kilometru dziļumā apmēram piecus kilometrus no pilsētas. Pagājušā gada septembrī Kraistčērču satricināja 7,1 balli stipra zemestrīce, kurā nebija bojāgājušo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!