Piektdien prezidents Jeļcins paziņoja, ka atkāpjas no amata. Prezidenta pienākumus līdz nākamajām prezidenta vēlēšanām, kas notiks pēc trim mēnešiem, pildīs pašreizējais premjers Vladimirs Putins.
Piektdien tika parakstīts dekrēts, ka 31. decembrī plkst. 12 Boriss Jeļcins noliek savas pilnvaras un nodod tās Vladimiram Putinam.

Uzrunā tautai, kas tika translēta Krievijas sabiedriskajā televīzijā, Jeļcins atzīmēja, ka neesot bijis viegli pieņemt šo lēmumu, taču viņš nododot varu daudz kompetentākiem cilvēkiem. Viņš arī nešauboties, kāda būšot tautas izvēle prezidenta vēlēšanās pēc 90 dienām.

Šis bija pēdējais no negaidītajiem Jeļcina gājieniem, ar kuriem viņš nemitīgi pārsteidza pasauli visus savus 8 valdīšanas gadus. Viņa centieni uzcelt tirgus ekonomikas valsti nemitīgi sadūrās ar korupciju un nekompetenci, iemantojot plašu tautas neapmierinātību.

Savā runā Jeļcina atvainojās, ka nav attaisnojis uz viņu liktās cerības, kaut arī valsts pārbūvei viņs esot veltījis visu veselību un politisko pieredzi. Viņš esot bijis pārāk naivs, domājot, ka izdosies ar vienu rāvienu izvest valsti no totalitārisma gaišā, bagātā un civilizētā nākotnē.

Putins atcēlis savu vizīti Pēterburgā un sācis konsultācijas ar citiem valdības vadītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!