Foto: EPA/LETA
Jemenas valsts drošības spēki sestdien aizturēja sievieti, kuru uzskata par saistītu ar piektdien atrasto spridzekļu paciņu sūtīšanu uz ASV, paziņoja drošības spēku amatpersona.

Drošības spēki sadzina pēdas aizdomās turētajai pēc telefona numura, kuru viņa bija atstājusi kravas pārvadājumu kompānijai, un galvaspilsētā Sanā aplenca ēku, kurā viņa slēpās.

Par ēkas aplenkšanu, kur slēpās iespējamā paciņu sūtītāja, pirms tam bija paziņojis Jemenas prezidents Ali Abdallāhs Salehs, neminot konkrētu vietu un datus par šo sievieti.

"Jemena ir apņēmusies turpināt cīņu pret terorismu un "Al Qaeda" sadarbībā ar saviem partneriem. Tomēr mēs negribam, lai kāds iejauktos Jemenas [iekšējās] lietās, vajājot "Al Qaeda"," prezidents paziņoja preses konferencē, kas bija ļoti īsa un kurā žurnālistiem netika dota iespēja uzdot jautājumus.

Salehs arī sacīja, ka Jemena būtu pateicīga par lielāku sadarbību izlūkošanas jomā ar ASV, Lielbritānijas un Saūda Arābijas valdībām, un atzina, ka pašlaik nav pietiekamas koordinācijas ar šo valstu izlūkdienestiem.

Jau vēstīts, ka divās no Jemenas uz ASV sūtītās paciņās piektdien tika atrasti jaudīgi spridzekļi.

Viena no paciņām tika atrasta starptautiskās paku piegādes kompānijas "United Parcel Service" (UPS) lidmašīnā Īstmidlendsas lidostā Lielbritānijā, bet otra paciņa - kurjerpasta kompānijas "Federal Express" ("FedEx") noliktavā Dubaijā Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE). UPS un "FedEx" pēc šo paciņu atrašanas paziņoja, ka pārtrauc kravu piegādes no Jemenas.

Lielbritānijas iekšlietu ministre Teresa Meja sestdienas pēcpusdienā paziņoja, ka UPS lidmašīnā atrastajā paciņā bijis tik jaudīgs spridzeklis, ka tā eksplozijas gadījumā lidmašīna varētu nogāzties.

"FedEx" noliktavā atrastajā paciņā bija datorprinteris ar tinti, kuras sastāvā bija sprāgstvielas PETN (pentaeritritola tetranitrāta) un svina kombinācija. Bija ierīkota arī elektriskā ķēde starp šo spridzekli un mobilā telefona SIM karti, kas bija noslēpta printerī, paziņoja Dubaijas policija.

Dubaijas policija atzina, ka šis profesionāli izgatavotais spridzeklis ir raksturīgs teroristu tīklam "Al Qaeda".

Abas paciņas bija sūtītas no Jemenas un adresētas divām ebreju sinagogām ASV pilsētā Čikāgā.

ASV prezidents Baraks Obama, piektdien paziņojot par sprāgstvielu atrašanu šajās paciņās, sacīja, ka tas ir "ticams teroristu drauds" Savienotajām Valstīm.

Obama lika saprast, ka par šo terorisma draudu tur aizdomās Jemenā bāzēto teroristu organizāciju ""Al Qaeda" Arābijas pussalā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!