Foto: Reuters/Scanpix

Jemenā pirmdienas pusnaktī stājās spēkā pamiers, kas panākts ar ANO starpniecību, un visas karojošās puses ir solījušas to ievērot.

Jemenas prezidentam Abdrabuham Mansuram Hadi lojālo spēku štāba priekšnieks ģenerālis Mohameds Ali al Makdaši apstiprināja, ka pamiers ir stājies spēkā pusnaktī. “Mēs to ievērosim .. ja hutiešu nemiernieki to nepārkāps,” reportieriem sacīja ģenerālis.

Hutieši ir nosūtījuši vēstuli ANO, apņemoties “izbeigt sauszemes, jūras un gaisa militārās operācijas” visā Jemenā, vēstīja nemiernieku kontrolētā ziņu aģentūra “Saba”.

Trīs agrākie pamiera mēģinājumi izjuka pēc tam, kad Saūda Arābijas vadīta arābu valstu koalīcija pērn martā sāka gaisa triecienus pret Irānas atbalstītajiem šiītu nemierniekiem hutiešiem, lai atbalstītu Hadi valdību.

Hutieši, kas ir eksprezidenta Ali Abdallāha Saleha sabiedrotie, 2014.gada septembrī ieņēma Jemenas galvaspilsētu Sanu un vēlāk – arī citus Jemenas reģionus.

Jemenā notiekošajā karadarbībā ir gājuši bojā tūkstošiem cilvēku, bet vēl 2,4 miljoni bijuši spiesti atstāt savas mājas.

Saskaņā ar ANO datiem Jemenā kopš pērnā marta ir nogalināti vairāk nekā 6300 cilvēku, no kuriem apmēram puse bija civiliedzīvotāji.

Pamiers ir stājies spēkā pirms miera sarunām, kas gaidāmas 18.aprīlī Kuveitā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!