Foto: Reuters/Scanpix

Jemenas prezidents Ali Abdallāhs Salehs ieradies ASV uz ārstēšanās kursu, pēc tam, kad nedēļu bija pavadījis Omānā, apstiprināja ASV Valsts departamenta pārstāvis Noels Klejs.

"Gaidāms, kad viņš šeit paliks tik ilgi, cik ilgs ir viņa ārstēšanās kurss," norādīja Klejs, atsakoties sniegt detalizētāku informāciju.

Savukārt Lielbritānijas Ārlietu ministrijas pārstāvis paziņoja, ka Saleha lidmašīnā ceļā no Omānas uz ASV nolaidusies arī Lielbritānijā.

Arī Jemenas valsts ziņu aģentūra "Saba" vēstīja, ka Salehs devies prom no Omānas galvaspilsētas Maskatas, lai izietu ārstēšanās kursu ASV.

ASV aizstāv savu lēmumu izsniegt vīzu Saleham, lai gan tiek kritizētas, ka tādējādi sniedz patvērumu Jemenas prezidentam.

Salehs pērn 4.jūnijā tika hospitalizēts Saūda Arābijas galvaspilsētā Rijādā dienu pēc uzbrukuma viņa rezidencei Jemenas galvaspilsētā Sanā. Augusta sākumā Salehs atstāja Saūda Arābijas slimnīcu, bet turpināja veseļoties vienā no Saūda Arābijas karaliskās ģimenes pilīm. Lai gan septembrī viņš atgriezās Sanā, ievainojums ir atstājis pēdas uz viņa veselību, tādēļ Jemenas prezidents izlēmis doties ārstēties uz ASV.

Salehs daļu savu pilnvaru ir nodevis savam vietniekam un parakstījis vienošanos, kas paredz viņam tiesisko imunitāti, ja viņš pats atkāpsies no amata un izbeigs gadu ilgušos tautas protestus.

Tāpat vienošanās paredz pagaidu valdības izveidi, kurā būs iekļauti arī opozīcijas pārstāvji, un armijas restrukturizāciju, jo pašlaik tajā vadošos amatus ieņem Saleha radinieki.

Jemenas parlaments janvāra sākumā apstiprināja pagaidu valdības pieņemto likumprojektu par tiesiskās imunitātes piešķiršanu gan Saleham, gan "tiem, kas darbojās valdībā, civilās un militārās institūcijās" viņa 33 varas gados. Šis likums attiecināms uz visiem noziegumiem, kas izdarīti pirms tā stāšanās spēkā.

Demonstranti apsūdz Saleha un viņa kontrolētos drošības spēkus par simtiem cilvēku nogalināšanu. Daudzi bažījas, ka pēc Saleha atkāpšanās pie varas nākts kāds no viņa sabiedrotajiem.

Salehs un opozīcijas pārstāvji 24.novembrī Saūda Arābijas galvaspilsētā Rijādā parakstīja Persijas līča valstu sadarbības padomes izstrādātu miera plānu, kas paredz Saleha atteikšanos no varas, lai izbeigtu desmit mēnešus ilgo vardarbīgo pilsonisko konfliktu Jemenā.

Plāns paredz, ka Salehs 30 dienu laikā nodos savas pilnvaras viceprezidentam un 90 dienu laikā tiks sarīkotas prezidenta vēlēšanas. Tomēr Salehs būs Jemenas prezidents, līdz amatā stāsies jaunais valsts vadītājs.

Jemenas viceprezidents Abdrabuhs Mansurs Hani 26.novembrī parakstīja dekrētu, kas paredz rīkot prezidenta vēlēšanas 21.februārī.  Jemenas politiskie spēki ir vienojušies, ka Hani būs vienīgais kandidāts un būs prezidenta amatā divus gadus, bet pēc tam tiks sarīkotas jaunas prezidenta un parlamenta vēlēšanas.

69 gadus vecais Salehs ir bijis pie varas kopš 1978.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!