Foto: AFP/Scanpix
Ukrainas prezidents Viktors Juščenko 13. augustā publicējis atklāto vēstuli Krievijas prezidentam Dmitrijam Medvedevam.

Savā vēstījumā viņš apsūdzēja Krieviju par atbildības pārkraušanu saistībā ar "nopietnām problēmām" abu valstu attiecībās tikai uz Kijevas pleciem. Juščenko arī nosodīja Krievijas vēstnieka nosūtīšanas atlikšanu uz Ukrainu, kura neveicināšot attiecību konstruktīvu attīstību.

Ukrainas prezidenta vēstule. Pilns teksts (RU)

Viņš lūdza neuztvert Ukrainas kursu iestāšanai NATO kā "pretkrievisku", jo piedalīšanās militāri-politiskajās savienībās ir katras suverēnas valsts neatņemamas tiesības.

Medvedeva apsūdzības ieroču piegādē Gruzijai ukraiņu līderis nosauca par nepamatotām, norādot, ka attiecībā uz Tbilisi nepastāv nekādu starptautisko ieroču piegādes aizliegumu.

Juščenko arī norādīja, ka Krievija sistemātiski pārkāpj divpusējo vienošanu noteikumus attiecībā uz Krievija Melnās jūrās flotes atrašanos Krimā.

Kā ziņots, Medvedevs otrdien apsūdzējis Juščenko draudzības un partnerības principa neievērošanā attiecībās ar Krieviju un paziņojis par lēmumu atlikt jauna vēstnieka nosūtīšanu uz Kijevu.

Krievijas līderis izteica cerību, ka divpusējas attiecības izdosies normalizēt pēc jaunās vadības nākšanas pie varas Ukrainā, pēc prezidenta vēlēšanām, kas ieplānotas 2010. gada 17. janvārī.

Pēc Medvedeva novērtējuma, problēmas Krievijas un Ukrainas attiecībās bijušas arī iepriekš, taču spriedze esot pieaugusi. Kā piemēru viņš minēja Kijevas noteikto kursu iestāties NATO, centienus sarežģīt Krievijas Melnās jūras flotes darbību Krimā, kā arī krievu valodas izspiešanu.

Krievijas prezidents vēstījumā atgādināja arī par neveiksmīgu sadarbību enerģētikas sfērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!