Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pirmdiena Afganistānā nāk ar bailēm un neziņu par to, kas būs tālāk – līdz ar svētdien piedzīvoto prezidenta Ašrafa Gani bēgšanu un "Taliban" kaujinieku ienākšanu galvaspilsētā, grupējuma rokā nu ir faktiski visa valsts, bet līdzšinējā valdība ir sabrukusi.

Pēc tam, kad "Taliban" kaujinieki svētdien jau atradās Kabulas pievārtē, tapa zināms, ka prezidents Gani ir aizbēdzis, iespējams, uz Uzbekistānu. Viņš pats vēlāk "Facebook" paziņoja, ka devies prom, lai novērstu asinsizliešanu.

Kabulas krišana kaujinieku rokās seko virknei Afganistānas nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē pagājušajā nedēļā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Ziņas par kaujinieku ienākšanu pilsētā, nesastopot pretestību, izraisījušas haosu Kabulas lidostā, uz kuru masveidā devušies no "Taliban" bēgošie cilvēki un ārzemnieki. Komerciālie reisi ir apturēti, jo ASV un tās sabiedrotie veic savu diplomātu un pilsoņu evakuāciju.


Lidostu apsargā ASV karavīri, kuru skaits tuvākajās 48 stundās tikšot palielināts līdz 6000, lai garantētu evakuācijas drošību. Visi ASV vēstniecības darbinieki ar helikopteriem pārvesti uz lidostu un ASV karogs virs vēstniecības kompleksa ir nolaists.

Vairāk nekā 60 valstis izplatījušas paziņojumu, aicinot saglabāt valstī mieru un kārtību, kā arī mudinot "Taliban" ļaut doties prom tiem, kas to vēlas.

"Taliban" atgriešanās Kabulā pirmo reizi 20 gadu laikā vieš bažas par cilvēktiesībām un īpaši sieviešu turpmāko likteni. No daļas jau kaujinieku ieņemtiem rajoniem ir pienākušas ziņas par sieviešu tiesību ierobežošanu, lai gan oficiāli "Taliban" pārstāvji sola tās nesamazināt.

Pirmdienas gaitā turpinājās haoss Kabulas lidostā, kur ieradušies afgāņi, kas vēlas pamest valsti un uz kurieni evakuēti ārvalstu diplomāti un misiju darbinieki.

Vairāki cilvēki lidostā gājuši bojā. Video redzams, kā cilvēki skrien pa skrejceļu blakus lidmašīnai un pat rāpjas uz tās virsū.

Bijušais prezidents Ašrafs Gani paziņojis, ka kontaktējas ar “Taliban” par mierīgi varas pāreju.

Uzbekistānas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka uzbeku spēki notriekuši Afganistānas militāro lidmašīnu, kas ielidojusi tās gaisa telpā.

Virkne valstu evakuē savus pilsoņus no Kabulas, organizējot īpašus avioreisus. ASV pirmdien no rīta pabeidza personāla evakuēšanu no savas Kabulas vēstniecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!