Foto: AFP/Scanpix

Lībijas bijušais līderis Muamars Kadafi deviņdesmito gadu sākumā piedāvājis Kazahstānas prezidentam Nursultanam Nazarbajevam saglabāt padomju laiku kodolarsenālu, lai to izmantotu “pirmajai musulmaņu atombumbai”, atklāja Kazahstānas bijušais ārlietu ministrs Kasimžomarts Tokaevs, kurš tagad ir ANO ģenerālsekretāra vietnieks. Par to ceturtdien vēsta raidsabiedrība “RIA Novosti”.

1992. gadā Kazahstānā no Kadafi saņemta Nazrabajevam adresēta vēstule, kurā solīta “miljardu palīdzība kodolarsenāla uzturēšanai”, bet Nazarbajevs piedāvājumam nav piekritis. Tokaevs norāda, ka arhīvā glabāto vēstuli vajadzētu publiskot, lai nākamā politiķu uz zinātnieku paaudze varētu labāk saprast “tā sarežģītā laika dinamiku”.

Politiķis arī paslavē Nazarbejevu, norādot, ka jebkuram “bezatbildīgam politiķim” tādi dāsni piedāvājumi būtu šķituši ārkārtīgi pievilcīgi, slavējot prezidentu par ieguldījumu kodolatbruņošanās procesā, slēdzot Semipalatinskas kodolizmēģinājumu poligonu.

Kazahstānā, kur ir vieni no pasaulē lielākajiem urāna rūdas krājumiem, padomju gados notika simtiem kodolbumbu izmēģinājumu. Valsts ir arī viena no lielākajām urāna ražotājām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!