Foto: AFP/Scanpix
Lībijas diktatora Muamara Kadafi režīms acīmredzot zaudējis kontroli pār valsts austrumiem, bet Rietumu valstis tikmēr bažījas par masveida izceļošanu no nemieru plosītās Āfrikas valsts.

"Ciešanas un asinsizliešana ir necilvēcīgas, un tas ir nepieņemami," paziņoja ASV prezidents Baraks Obama, pieprasot globālu atbildes reakciju uz Lībijā notiekošo vardarbību.

Draudus un pavēles šaut uz miermīlīgajiem protestētājiem Obama raksturoja kā starptautisko likumu pārkāpumu.

"Tādā nepastāvīgā situācijā kā šī ir kategoriski nepieciešams, lai pasaules valstis un tautas runātu vienā balsī," piebilda Obama.

Eiropa tikmēr gatavojas sankcijām un brīdinājusi, ka sauks pie atbildības asiņainajā protestu apspiešanā atbildīgos.

Nemieros ierauto Ziemeļāfrikas valsti pametuši tūkstošiem Lībijas iedzīvotāju un ārzemnieku.

Šķiet, ka Kadafi oponenti pārņēmuši kontroli pār Lībijas austrumiem, sākot no Ēģiptes pierobežas līdz Tubrukai un Bengāzī Kirēnaikas reģionā.

Tubruka atrodas aptuveni 100 kilometrus no valsts robežas un Bengāzī - protestētāju epicentrs - 400 kilometrus tālāk uz rietumiem.

Žurnālisti vēsta, ka redzējuši režīma pretiniekus gar lielceļiem visā Vidusjūras piekrastē un daudzi no viņiem bijuši bruņoti.

Iedzīvotāji ziņo, ka arī karavīri atbalsta protestētājus, tomēr valdošais režīms apgalvo, ka situāciju kontrolē.

"Dievs dod uzvaru mūsu līderim un tautai," teikts režīma paziņojumā, kas tika izsūtīts valsts mobilajā telefonu tīklā.

Kadafi trešais dēls Sadi ceturtdien telefonintervijā laikrakstam "Financial Times" pavēstīja, ka viņa tēvam būs nozīmīga loma jebkurā jaunā režīmā. Tā ir pirmā reize, kad ģimene runāja par ēru pēc Kadafi.

"Mans tēvs paliks kā lielais tēvs, kas dod padomus. Pēc šīs pozitīvās zemestrīces mums kaut kas jādara Lībijas labā. (..) Mums ir jāienes jaunas asinis, lai pārvaldītu mūsu valsti," paziņoja Kadafi dēls.

Tomēr pats līderis solījis cīnīties līdz nāvei, lai saglabātu savu četras desmitgades ilgo varu.

Intervijā "Financial Times" Sadi arī paziņoja, ka 85% Lībijas ir "ļoti mierīgi" un armijas bataljoni ir gatavi vērsties pret protestētājiem.

Tripoles ielas lielākoties bija tukšas. Neskatoties uz otrdien valsts televīzijā pārraidīto aicinājumu izrādīt tautas atbalstu režīmam, galvaspilsētas ielās pulcējās tikai daži desmiti Kadafi atbalstītāju.

Lībijas varas iestādes paziņoja, ka veikalos pārtika pieejama, tāpat kā normālos apstākļos, un aicināja skolas un sabiedrisko pakalpojumu sniedzējus atjaunot darbu, lai gan ekonomiskās aktivitātes un banku darbs jau kopš otrdienas ir paralizēts.

Starptautiskā Cilvēktiesību federācija (IFHR) trešdien paziņoja, ka protestos pret Kadafi, kas aizsākās 15.februārī, dzīvību zaudējuši vismaz 640 cilvēki, bet diktatora bijušais padomdevējs diplomātiskā protokola jautājumos Nuri el Mismari pavēstīja, ka bojāgājušo skaits pārsniedzis 1000.

Valsts trešajā lielākajā pilsētā Misrātā Kadafi atbalstītāji trešdien apšaudīja protestētājus ar automātiskajiem ieročiem un reaktīvajiem granātmetējiem, nogalinot vairākus cilvēkus, ziņoja liecinieki.

Lībijas ārlietu ministra vietnieks paziņoja, ka starptautiskā teroristu organizācija "Al Qaeda" Dernā - pilsētā starp Tubruku un Bengāzī - izveidojusi islāma emirātu, ko vada bijušais Gvantanamo ieslodzītais.

Bet vietējie iedzīvotāji šādas ziņas noraidīja, sakot, ka Lībijas valdība tikai cenšas "nobiedēt Eiropu".

Kā jau ziņots, pieaugošās bažas par Lībijas nemieru ietekmi uz naftas piegādēm novedušas pie naftas cenas kāpuma pasaules tirgū, trešdien pārsniedzot 110 dolārus par barelu.

Bet Londonas biržā "Brent" jēlnaftas cena pārsniedza pat 112 dolārus par barelu, kas ir augstākais līmenis kopš 2008.gada.

Rietumu valstis satrauc arī gaidāmie bēgļu plūdi.

Itālijas ārlietu ministrs brīdināja, ka tie varētu sasniegt "bibliskus apmērus", Eiropā no Lībijas, iespējams, ierodoties pat 300 000 bēgļu.

ANO pārstāvis atklāja, ka Tunisijas pierobežā sapulcējušies ap 5000 cilvēku un 15 000 ieradušies pie Ēģiptes robežas.

Ķīna, Eiropas Savienība (ES), Francija, Indija, Dienvidkoreja un ASV un citas valstis turpina cilvēku evakuāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!