Čečenijas cilvēktiesību aktīvistu Natālijas Estemirovas un Zaremas Zadulajevas slepkavībā iesaistīti "starptautiskie teroristi un tie, kas viņus atbalsta", uzskata prokremliskais Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs.

Tiesa, vēl janvāra beigās Kadirovs pauda uzskatu, ka Estemirovas slepkavībā vainojams trimdā dzīvojušais Krievijas oligarhs Boriss Berezovskis.

Kā paskaidroja Čečenijas valdībā, ar jauno versiju par to, kas noslepkavojis aktīvistes, Kadirovs nācis klajā, tiekoties ar Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas ziņotāju Diku Mārtiju.

"Nesen Čečenijā nogalinātais Abu Haleds bija saistīts ar [starptautisko teroristu tīklu] "Al Qaeda"," norādīja Kadirovs.

Estemirova un Zadulajeva nogalinātas, lai "sabiedrībā radītu priekšstatu, ka republikai līdz kārtībai vēl tālu un ka šeit nolaupa un nogalina cilvēkus", pārliecināts ir prezidents.

Viņš arī pauda pārliecību, ka noziegumi tiks atklāti un vainīgie saukti pie atbildības.

Tam, lai Kaukāzā iestātos miers, pretojas "Rietumu specdienestu aģenti", sacīja Kadirovs, no jauna atkārtojot Berezovskim vērstās apsūdzības.

Čečenu cilvēktiesību aktīviste Estemirova tika nolaupīta Groznijā 15.jūlijā un vēlāk todien atrasta mirusi Ingušijā. Viņas kolēģis centra "Memoriāls" vadītājs Oļegs Orlovs pauda uzskatu, ka aiz viņas slepkavības stāv Kadirovs.

"Es zinu, es esmu pārliecināts par to, kas nogalināja Natašu Estemirovu. Mēs visi šo cilvēku pazīstam. Viņu sauc Ramzans Kadirovs, tas ir Čečenijas Republikas prezidents," sacīja Orlovs.

Savukārt Kadirovs aktīvistu iesūdzēja tiesā, tomēr vēlāk, 2010.gada februārī, pēc savas mātes Ajmanas Kadirovas lūguma šo, kā arī dažas citas prasības atsauca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!