Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pēc ceturtdienas raķešu uzlidojuma, kā rezultātā bojāta pēdējā elektrolīnija Zaporižjas atomelektrostacijā (ZNPP), Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grossi brīdinājis par sekām, kas varētu rasties, ja strāvas pārrāvumi turpināsies, ziņo medijs "France 24".

Ceturtdienas rītā Krievijas bruņotie spēki apšaudīja vairākas Ukrainas pilsētas kā rezultātā dzīvību zaudēja vismaz 6 cilvēki un pārtrūka elektrības padeve. Bojājumi nodarīti arī Eiropas lielākās atomelektrostacijas pēdējai elektrolīnijai, kas AES piegādāja elektroenerģiju. Zaporižjas AES šobrīd darbojas ar dīzeļģeneratoriem.

Pēdējā reize, kad Zaporižjas AES pazuda elektrība bija aizvadītā gada 23. novembrī, atgādinājis Grossi.

"Ko mēs darām, lai šīs situācijas novērstu? Mēs esam IAEA – mums būtu jārūpējas par kodoldrošību. Katru reizi mēs ripinām metamos kauliņus. Ja mēs tam ļausim turpināties, tad kādu dienu mūsu veiksme beigsies," paziņojumā uzsvēra Grossi.

"Mums jāapņemas aizsargāt rūpnīcas drošību. Tas ir jādara tagad. Mums ir vajadzīga rīcība," skaidroja Grossi.

Aģentūra ir norīkojusi ekspertu komandas visās četrās Ukrainas atomelektrostacijās, lai samazinātu nopietnu negadījumu risku.

Zaporižjas AES, kuru kontrolē Krievija, ar dīzeļģeneratoriem var iztikt 10 dienas. Elektrība AES ir nepieciešama, lai darbinātu sūkņus, kas cirkulē ūdeni un atdzesē reaktorus un baseinus, kuros atrodas kodoldegviela. Joprojām pastāv bažas par katastrofas iespējamību Zaporižjā, skaidro medijs "Al Jazeera".

Iepriekšējos uzbrukumos, kas radījuši elektrības traucējumus AES, Ukraina un Krievija vainojušas viena otru. Grossi jau sen cenšas panākt, ka abas puses vienotos, apsolot nešaut uz vai no AES.

Dīzeļģeneratori ir pēdējā AES aizsardzība, lai novērstu reaktora degvielas pārkaršanu, apstiprina IAEA.

"Laika atskaite ir sākusies. Ja šajā laikā nav iespējams atjaunot stacijas ārējo elektroapgādi, var notikt katastrofa ar radiācijas sekām visai pasaulei," paziņoja uzņēmums "Energoatom".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!