Foto: Reuters/Scanpix

Igaunijai jācenšas panākt, lai līdz 2030. gadam vienīgais ogļskābās gāzes radītājs valstī ir transports, paziņojusi Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida.

"Uzskatu, ka mums jāsāk apspriest, ka, izņemot transportu, Igaunijai līdz 2030. gadam jāatbrīvojas no ogļskābā gāzes emisijas," ziņu aģentūrai BNS sacīja prezidente, piebilstot, ka pašreiz pieejamās zināšanas un tehnoloģijas ļauj to paveikt.

"Es domāju, ka to ir vērsts apspriest," norādīja Kaljulaida, kas nedēļas nogalē uzturējās Austrālijā, bet tagad apmeklē Okeāniju.

Igaunijas prezidente, kas pirmdien un otrdien bija vizītē Vanuatu, bet trešdien ieradusies Fidži, norādījusi, ka klimata izmaiņas rada draudus drošībai, apdraudot pat veselas valstis.

"Klimata izmaiņas ir globāla problēma, kas jārisina visām valstīm. Mazās salu valstis, kuras visvairāk apdraud klimata izmaiņas, nedrīkst tikt pamestas vienas ar savām bažām," trešdien vizītē Fidži uzsvēra Kaljulaida.

"Mazās valstis (..) ir sensitīvas pret klimatu, bet viss, ko tās var darīt, ir skaidri apliecināt, ka klimata izmaiņas tiešām notiek un pieprasīt (..), lai kaut kas tiek darīts," sacīja Igaunijas prezidente.

Ceturtdien Kaljulaida sāks darba vizīti Jaunzēlandē, bet pēc tam dosies uz ASV, kur 2. novembrī Ņujorkā tiksies ar ANO ģenerālsekretāru Antoniu Gutērrešu.

Austrālijas un Okeānijas vizītes laikā Kaljulaida arī popularizē Igaunijas centienus kļūt par ANO Drošības padomes nepastāvīgo dalībvalsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!