Foto: AFP/Scanpix
Arheologiem Kambodžas džungļos izdevies atrast seno Mahendraparvatas metropoli, kuras atrašanās vieta nebija zināma 1200 gadu, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Pilsēta, kura tiek saistīta ar slaveno Ankoras tempļu kompleksu (attēlā), atrasta no gaisa, izmantojot lāzera skenēšanas tehnoloģiju. No lidmašīnas raidītie lāzera stari, kas spējīgi izlauzties cauri biezajai džungļu veģetācijai, ļāvuši speciālistiem atrast ceļus, kanālus un būves.

Zudusī pilsēta atrasta Sīemrīebas provincē aptuveni 40 kilometru attālumā no Ankoras kompleksa. Pētījums par atklājumu bijis publicēts žurnālā "Proceedings of the National Academy of Sciences", norāda "Sky News".

"Tas, ko mēs esam sasnieguši ar šo instrumentu, ir "sprādziens" – pēkšņi, nekavējoties ir priekšstats par veselu pilsētu, par kuru cilvēki nezināja, ka tā te ir," videointervijā no Kambodžas sajūsminās Sidnejas Universitātes arheologs Damians Evans, kurš ir pētījuma galvenais autors.

"Gara un pakāpeniska procesa vietā jums ir šis pēkšņais eurekas brīdis, kad, pirmo reizi ievadot datus, jums priekšā uz ekrāna ir skaidri saskatāma senā pilsēta," skaidro Evans.

Izmantotā lāzeru tehnoloģija, ko sauc par "LIDAR", no lidaparāta uz zemi sūta lāzera impulsus un izmēra attālumu, tādā veidā radot detalizētu pētāmās apkārtnes trīs dimensiju karti. Tādā veidā apkārtni var apsekot nesalīdzināmi ātrāk, nekā tas būtu bijis ejot ar kājām.

Ar "LIDAR" aprīkots helikopters Austrālijas pētnieku uzdevumā 800 metru augstumā virs džungļiem vairākas dienas lidinājās 2012. gadā. Lai apstiprinātu iegūtos datus, pētnieki pēc tam devās ekspedīcijā uz džungļiem, raksta "Sky News".

Lai gan arheologi uz "LIDAR" datiem lika lielas cerības, ierodoties džungļos viņus sagaidījis pamatīgs pārsteigums, cik patiesībā daudz ir izdevies atklāt, stāsta Evans.

"Tas, ko mēs redzējām, bija absolūti neticami," , stāsta Evans. Pat vietējie gidi nav zinājuši par to, kādas būves slēpjas džungļos.

Senās pilsētas pirmssākumi datēti ar 800. gadu, kad sākās Khmeru impērija, kuras laikā celti Ankoras tempļi. Ap 900. gadu khmeri valdīja gandrīz visā pašreizējās Kambodžas, Laosas un Taizemes teritorijā.

Saskaņā ar pētnieku teorijām Mahendraparvatas civilizācija izzuda pēc mežu izciršanas 15. gadsimtā. Pagaidām vēl nav zināms, cik liela bijusi pilsēta, jo ar "LIDAR" ir apsekota ierobežota teritorija, uzsver Evans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!