Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kanādas armija paziņojusi, ka nesen atklājusi pierādījumus par Ķīnas novērošanas centieniem Arktikā, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Atklājums, par kuru pirmo reizi ziņoja Kanādas laikraksts "The Globe and Mail", ir radījis jautājumus par Ķīnas aktivitātēm tālajos ziemeļos.

Ķīnu nesen apsūdzēta arī par iejaukšanos Kanādas vēlēšanās.

Monitoringa bojas tika atklātas un iegūtas pagājušā gada rudenī operācijas "Limpid" ietvaros, kas ir Kanādas militāro spēku misija ar uzdevumu identificēt draudus valsts drošībai, uzraugot gaisa, sauszemes un jūras teritorijas.

Kanādas Nacionālās aizsardzības departamenta pārstāvis Daniels Lebutjē savā paziņojumā sacīja, ka militārpersonas "pilnībā apzinās nesenos Ķīnas centienus veikt novērošanas operācijas Kanādas gaisa telpā un jūras pieejās". Viņš piebilda, ka Ķīna to dara, izmantojot "divējāda lietojuma tehnoloģijas" – proti, ierīces, kas veic novērošanu gan pētniecības, gan militāriem nolūkiem.

Otavas pārstāvis arī sacīja, ka militārpersonas ir pārtraukušas mēģinājumus novērot Kanādas teritoriju kopš 2022.gada, taču sīkāku informāciju par šiem incidentiem nesniedza.

Ķīna jau sen ir izrādījusi interesi par Arktiku. Pēdējo divu desmitgažu laikā Pekina uz reģionu ir nosūtījusi augsta līmeņa pārstāvjus 33 reizes un piedalās lielākajā daļā lielāko Arktikas institūciju. Tā ir arī paplašinājusi ledlaužu floti un nosūtījusi jūras spēku kuģus uz ziemeļiem, bieži vien pētniecības ekspedīciju nolūkos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!