Kanādas Sarkanā krusta organizācijas darbinieki ir atzinušies, ka ir piegādājuši inficētas asinis, kuru dēļ tūkstošiem kanādiešu inficējās ar HIV un hepatītu C, informē ārvalstu mediji.
Šādu asiņu pārliešanas dēļ astoņdesmitajos gados saslimuši un līdz šim ir gājuši bojā vairāk nekā 3 000 cilvēku.

“Asiņu skandāls” tiek uzskatīts par vienu no lielākajām iedzīvotāju veselības katastrofām Kanādas vēsturē, raksta BBC.

Apgalvojums, kas izskanējis pēc gadiem ilgām juridiskām cīņām, tiek uzskatīts par daļu no vienošanās ar prokuroriem apmaiņā pret apsūdzību atcelšanu par krimināli sodāmu nolaidību un pienākumu nepildīšanu.

Pirmo reizi kopš šausminošajiem notikumiem Kanādas Sarkanā krusta organizācijas vadītājs doktors Pjērs Duplesī ir atvainojies upuriem un viņu ģimenēm.

Video ierakstā, kas tika demonstrēts tiesā, Duplesī teica, ka Sarkanā krusta organizācija uzņemas atbildību par veselībai kaitīgu produktu izplatīšanu cilvēkiem, kuri uzticējās viņu rūpēm par sabiedrības veselību.

Asiņu pārliešanas laikā un saskaroties ar inficētajām asinīm ar HIV vīrusu saslima vairāk nekā 1 000 cilvēku, savukārt 20 000 citi inficējās ar hepatītu C. Daudzi no upuriem bija hemofīlijas slimnieki.

1997.gadā veiktā izmeklēšanā tika kritizēta Kanādas Sarkanā krusta organizācija, kura bija rīkojusies ar valsts asins krājumiem jau vairākus desmitus gadu.

Rezultātā organizācija atteicās no šiem pienākumiem un tika aizstāta ar valdības izveidotu aģentūru.

Asins skandāls bija par pamatu arī vairākām tiesām pret Sarkanā krusta organizāciju.

Tagad organizācijai varētu draudēt līdz 5 000 Kanādas dolāru liels sods, un tā ir apņēmusies ziedot 1,5 miljonus dolāru medicīniskai izpētei un stipendijām izglītības iegūšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!