ASV Kanzasas pavalsts vēlētāji otrdien referendumā apstiprināja štata konstitūcijas grozījumus, kas paredz viendzimuma laulību aizliegumu.
Kanzasa ir jau astoņpadsmitā ASV pavalsts, kas izdarījusi šādus grozījumus štata konstitūcijā. Iepriekš līdzīgus likumus jau apstiprinājusi Misūri, Oklahoma, Misisipi, Luiziāna un vēl 13 pavalstis.

Vairāk nekā 70% vēlētāju atbalstīja štata likumdevēju iniciēto likumprojektu, kas pašlaik tiek uzskatīts par vienu no stingrākajiem šāda veida tiesiskajiem aktiem, salīdzinājumā ar pārējo pavalstu pieņemtajām normām.

Savukārt likumprojekta oponenti to uzskata par diskriminējošu.

"Ideja, ka laulības ir ierobežotas un ne visiem paredzētas pilsoņtiesības, savos pamatos ir nepareiza," uzskata organizācijas "Kanzasa par taisnīgumu" priekšsēdētājs Brūss Nejs, kurš uzņēmies opozīcijas kampaņas vadību.

Savukārt likumprojekta atbalstītāji, kuru priekšgalā nostājusies Kanzasas garīdzniecība, apgalvo, ka referenduma rezultāti, liecina par vairākuma uzticību morālajām vērtībām, kas ļaus pastiprināt centienus panākt arī federālo laulību likumu grozīšanu.

"Tā ir tautas balss, kas lika tam notikt," izteicās Kanzasas mācītājs Džerijs Džonstons. "Mēs esam devuši signālu Savienoto Valstu prezidentam, ka mums nepieciešami federālo laulību [likumu] grozījumi."

Kanzasas likums, atšķirībā no citu štatu pieņemtajiem konstitūcijas grozījumiem, ne tikai definē laulības kā savienību starp vīrieti un sievieti, bet arī skaidri nosaka aizliegumu jebkuru citu attiecību partneriem pretendēt uz "laulību radītajām tiesībām".

Oponenti uzskata, ka šāda formulējuma neskaidrība varētu novest pie tā, ka viendzimuma pāriem tiktu liegta, piemēram, veselības apdrošināšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!