Ceturtdien sāktajā karā pret Irāku ir bojā gājušie ASV, Lielbritānijas un Irākas spēkos, bet Austrālija pirmdien paziņoja, ka neviens no tās karavīriem vēl nav gājis bojā šajā karā.
Pirmais kauju upuris bija ASV jūras kājnieks, kurš gāja bojā Irākā 20.martā. Vēl viens ASV jūras kājnieks gāja bojā Irākā 21.martā.

23.martā Irākas militārpersonas paziņoja, ka kaujaslaukā pie Nasirijas atrasti 25 amerikāņu līķi, un Irākas televīzija demonstrēja astoņu amerikāņu līķus un piecus amerikāņu karagūstekņus. ASV paziņoja, ka Nasirijā krituši "mazāk nekā 10" jūras kājnieki.

ASV armija 23.martā paziņoja, ka kaujā dienvidos no Nadžafas krituši ap 70 irākiešu. ASV gaisa spēku ģenerālis Ričards Maierss sacīja, ka ASV spēki sagūstījuši gandrīz 2000 irākiešu karavīrus.

Karā ir zaudējuši dzīvību arī Irākas civiliedzīvotāji. 20.martā pirmajā ASV raķešu uzbrukumā Bagdādei tika nogalināts taksists no Jordānijas. 22.martā Irāka paziņoja, ka nakts uzlidojumos Bagdādei kopš kara sākuma nogalināti trīs civiliedzīvotāji un 250 ievainoti.

23.martā Irāka paziņoja, ka uzlidojumos Basrai nogalināti 77 un ievainoti 366 civiliedzīvotāji. Irākas satelīttelevīzija ziņoja, ka četri civiliedzīvotāji gājuši bojā un 13 ievainoti uzlidojumos Sadama Huseina dzimtajai pilsētai Tikrītai.

Vairāki ASV un britu karavīri gāja bojā arī incidentos ārpus kaujām. 21.martā astoņi britu desanta karavīri un četri ASV jūras kājnieki zaudēja dzīvību, ASV jūras spēku helikopteram CH-46E nogāžoties Kuveitā sešus kilometrus no Irākas robežas.

22.martā Persijas līcī sadūrās divi Lielbritānijas jūras kara flotes helikopteri "Sea King" un gāja bojā visi septiņi to apkalpju locekļi, tostarp viens amerikānis.

23.martā ASV raķete "Patriot" notrieca britu gaisa spēku lidmašīnu "Tornado" pie Kuveitas robežas, izraisot abu apkalpes locekļu nāvi. Aizmugures spēku bāzē Kuveitā ASV armijas kapteinis gāja bojā un 15 amerikāņu karavīri tika ievainoti, sprāgstot 101.gaisa desanta divīzijas trīs teltīs ieripinātām granātām. Uzbrukumā tiek turēts aizdomās viens no šīs divīzijas karavīriem, kurš ir aizturēts.

Karš prasījis arī žurnālistu dzīvības. 22.martā Austrālijas fotoreportieris gāja bojā bumbas sprādzienā Ziemeļirākā, kurā kurdu amatpersonas vaino kurdu islāmistu grupējumu "Ansar al-Islam", ko Vašingtona uzskata par saistītu ar "Al-Qaeda". 23.martā britu telekanāla ITN žurnālists Terijs Loids gāja bojā un divi viņa kolēģi pazuda bez vēsts, kad viņu automašīna tika apšaudīta pie Dienvidirākas pilsētas Basras.

ASV ir paziņojušas, ka 12 amerikāņu karavīri pazuduši bez vēsts Nasirijas rajonā, kur notiek sīvas kaujas. Divi britu karavīri pazuduši pēc uzbrukuma viņu automobilim Dienvidirākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!