Foto: AP/Scanpix

ANO Starptautiskais Kriminālnoziegumu tribunāls bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) ceturtdien bijušos Bosnijas serbu līderi Radovanu Karadžiču atzina par vainīgu genocīdā un piesprieda viņam 40 gadus cietumā.

Tiesa paziņoja, ka Karadžičs ir "krimināli atbildīgs" par Bosnijas musulmaņu un horvātu slepkavībām 1992. līdz 1995.gadā notiekošā Bosnijas kara laikā.

Nolasot spriedumu, tiesnesis atzina, ka Karadžičs, kurš bija Bosnijas serbu vadības "virsotnē", ir "individuāli krimināli atbildīgs" par musulmaņu genocīdu Srebrenicā, slepkavībām, vajāšanu, kā arī par ANO miera uzturētāju saņemšanu par ķīlniekiem.

Karadžičs tika atzīts par vainīgu genocīdā Srebrenicā un vēl deviņās apsūdzībās, tostarp par 44 mēnešus ilgušo Bosnijas galvaspilsētas Sarajevas aplenkumu, kurā gāja bojā 10 tūkstoši cilvēku, taču tika attaisnots par genocīdu septiņās Bosnijas pilsētās un ciemos 1992.-1995. gada kara laikā.

Viņa advokāts pavēstīja, ka Karadžičs pārsūdzēs ICTY spriedumu. "Karadžičs ir vīlies un pārsteigts. Viņš domā, ka ticis notiesāts uz pieņēmumu, nevis liecību pamata, un pārsūdzēs spriedumu," žurnālistiem pie tribunāla pavēstīja advokāts Pīters Robinsons.

Karadžičs 13 gadus bēguļoja, līdz tika aizturēts 2008. gada jūlijā Belgradā.

Prāva pret Karadžiču sākās 2009. gada oktobrī, bet debates tajā noslēdzās 2014. gada oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!