Foto: AFP/Scanpix

Līdz ar konflikta saasināšanos un Saūda Arābijas blokādi Jemenai draud humānā katastrofa, trešdien paziņojusi labdarības organizācija "Oxfam".

Kopš Saūda Arābijas vadītā koalīcija, kas atbalsta Jemenas prezidentu Abedrabo Mansuru Hadi, bloķējusi valsts jūras ostas, lai nogrieztu piegādes šiītu huti nemierniekiem, Jemenā nav nonākusi pārtika, informēja Lielbritānijas labdarības organizācija.

Valstī jau pirms konflikta desmit miljoniem no 24 miljonus lielā iedzīvotāju kopskaita trūka pārtikas un 80 līdz 100 procenti galveno pārtikas produktu tika importēti, tādēļ patlaban tai draud katastrofa.

"Mēs domājam, ka humānā situācija pasliktinās katru dienu un tuvojas humānā katastrofa," sacīja "Oxfam" pārstāvis Grānts Pritčards.

"Netiek sniegti pamatpakalpojumi, un trūkst pirmās nepieciešamības preču. Trūkst degvielas un pārtikas, kā arī medikamentu," skaidroja labdarības organizācijas pārstāvis.

Problēmas vairo ūdens un elektrības piegādes pasliktināšanās, ko ir grūti risināt, jo valstī nav droši, norādīja Pritčards.

Tādēļ "Oxfam" aicina visas puses pārtraukt vardarbību un panākt mierīgu risinājumu.

Sarkanais Krusts bija plānojis nosūtīt kravas lidmašīnu ar steidzami nepieciešamiem medikamentiem uz galvaspilsētu Sanu.

Organizācijas reģionālais vadītājs Roberts Mardini tviterī raksta, ka Sarkanajam Krustam izdevies nosūtīt medikamentus divām slimnīcām Jemenas centrālajā daļā un austrumos.

Sarkanais Krusts bija plānojis nogādāt palīdzības sūtījumus arī Jemenas dienvidiem, kur notikušas pēdējās kaujas.

Mardini vēsta, ka Jemenas otrā lielākā pilsēta Adena ir "iznīcināta trīs nedēļu ilgās nepārtrauktās kaujās" starp huti un viņu sabiedrotajiem, kas kontrolē Sanu, un Hadi atbalstītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!