Foto: AP/Scanpix/LETA

Tadžikistānas prezidents Emomali Rahmons nozudis no sabiedrības acīm jau divas nedēļas, vēsta Āzijas valstu politiku aprakstošie "EurasiaNet" un "IntelliNews".

Laika sprīdis bez līdera pats par sevi aizdomas neradot, bet izvēlētais nozušanas laiks gan. Viņš nozudis no sabiedrības acīm jau labu laiku pirms Tadžikistānā plaši atzīmētā Novrūza jeb jaunā gada svinībām, kas šogad iekrita 20. martā, un foto, kā arī video materiāli, kas izplatīti pēc 12. marta, esot senāki. Tieši ikgadējos svētkos, kas iezīmē arī pavasara sākumu, autoritārais līderis ierasti īstenojis aktīvas publicitātes kampaņas – kādu apciemojis, kādu apsveicis un pamācījis.

Šogad 68 gadus vecais līderis video sveicienu bija ierakstījis jau laikus, bet publiskajos pasākumus bez paskaidrojumiem augstāko lomu ieņēma viņa 33 gadus vecais dēls Rustams Emomali, kurš ir arī galvaspilsētas Dušanbes mērs un Senāta spīkers. Tas raisījis spekulācijas gan par neformālu pilnvaru novirzīšanu dēla rokās, gan valsts prezidenta iespējamajām veselības problēmām.

Analizējot pēdējās oficiālās publikācijas, "Eurasia Net" fiksējis, ka jaunākā fotogrāfija un video ir no 12. marta, kad uzņemts nedēļu vēlāk pārraidītais Novrūza apsveikums tautai. Savukārt Sieviešu dienas sveiciens bijis uzņemts trīs dienas iepriekš, lai gan oficiāli apgalvots, ka tas tapis tikai dienu iepriekš. Arī šāda laicīga propagandas plānošana pati par sevi nepievērstu uzmanību, ja prezidents būtu klātesošs svētkos.

Rahmona pazušana atsauc atmiņā citu Āzijas līderu pazušanas. Savulaik – 2015. gada martā no redzesloka uz laiku nozuda Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Toreiz izskanēja spekulācijas gan par viņa saslimšanu, gan melnais humors par Krievijas līdera nāvi, kā arī baumas, ka prombūtne ir rezultāts cīņai par varu Kremlī vai arī viņa jaundzimušā piedzimšana. Lai gan oficiāli nekas netika apstiprināts, pēdējā versija pieņemta par visticamāko. 2016. gadā pēc noslēpumainas pazušanas vairumam negaidīti tika paziņots par Uzbekistānas līdera Islama Karimova nāvi. Bet pēc baumām par nāvi Turkmenistānas prezidents Gurbanguli Beerdimuhamedov atgriezās, aktīvi demonstrējot dzīvelīgumu un rallija braukšanas prasmes.

Vēl oktobrī Rahmons kārtējo reizi vēlēšanās uzvarēja ar 90,92% atbalstu, kas ļāva viņam palikt amatā uz piekto termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!