Foto: Publicitātes foto

Neoficiāli izskanējis, ka Aizsardzības ministrija 200 miljonu eiro vērtajā bruņotu automašīnu iepirkuma konkursā par labāko starp piedāvājumiem atzinusi Somijas uzņēmuma "Sisu Auto" ražojumu. Latvijas pārstāvji testējuši tieši modeli "GTP 4x4", kas izkonkurējis pasaulē labi pazīstamos amerikāņu "AM General Humwee", dienvidāfrikāņu "Paramount Group" ražotos "Marauder LAV" un turku "Otokar Cobra".

Pagaidām nav precizēts, kādos no noteiktajiem kritērijiem par labāko izvēlēts "Sisu GTP 4x4", kā arī Aizsardzības ministrijā nekomentē, vai iepirkuma komisija jau pieņēmusi lēmumu par uzvarētāju. Tikmēr iepazīstinām ar publiski pieejamo informāciju par Latvijas pārstāvjos simpātijas raisījušo auto.

Pieredzējušā somu kravas un militārā transporta ražotāja "Sisu" latviešiem prezentētais modelis "GTP 4x4" ir pavisam jauns. Uzņēmums savā interneta vietnē ar bruņuauto iepazīstināja vien šā gada 6. aprīlī. Zīmīgi, ka tas pirmoreiz plašākai publikai atrādīts tieši Latvijā izstādē "Auto 2018" tajā pašā dienā, vienlaikus oficiāli izziņojot arī "Sisu" produkcijas izplatītāju Latvijā – komerctransporta tirgotāju "VV Line", kura stendā bruņuauto bija apskatāms.

Foto: Publicitātes attēli

Automašīnai ir iespējamas dažādas modifikācijas. Visticamāk, ar populārāko – ar 16 vietīgu salonu – šopavasar varēja iepazīsties izstādē Ķīpsalā. Bez papildus bruņojuma tā sver 14 tonnas, ir sešus metrus gara, divarpus metrus plata un tikpat augsta. Ar pilnu bāku tās sešcilindru dīzeļdzinējs ļaujot nobraukt līdz 700 kilometrus lielu attālumu un maksimāli sasniegt 100 kilometru stundā lielu ātrumu.

Atkarībā no ceļa apstākļiem un uzdevumiem automašīna var uzņemt papildus aprīkojumu, bruņojumu un kravu līdz 4,5 tonnām. Tieši plašās automašīnas pārveides iespējas un moduļu veida uzbūvi, kas auto ļaujot pārbūvēt pat operāciju laikā, uzņēmums izceļ kā sava piedāvājuma vienu no lielākajiem plusiem attiecībā uz uzturēšanas izmaksām un ilgmūžību.

"GTP 4x4" modelis pamatā paredzēts kā nomaiņas variants 80. gados izstrādātajam un joprojām daudzu valstu bruņoto spēku rīcībā esošajam bruņutransportierim "Patria Pasi" (oriģināli - "Sisu Pasi"), tuvojoties tā paredzētā dzīves cikla beigām. "Patria Pasi" joprojām atrodami Igaunijas, Austrijas, Dānijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Ganas un pašas Somijas armijas, kā arī ANO miera spēku rīcībā. "Sisu GTP" esot moderns, modulārs bruņuauto, kura parametri ir labāki nekā tā priekšgājējam, norāda uzņēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!