Puse Latvijas pilsētās dzīvojošo savos mājokļos tur mājdzīvniekus, turklāt kaķi ir biežāki cilvēku līdzdzīvotāji nekā suņi. Visretāk mājokļos sastopami zirgi.
Kaķus tur 56,4% pilsētu iedzīvotāju, bet suņus — 53,2%, liecina Nacionālā vides veselības centra (NVVC) pētījums par vides faktoru ietekmi uz veselību. Suņus un kaķus savos mājokļos vairāk tur pilsētu nomalēs dzīvojošie. Savukārt zirgus tur tikai 0,9% mājokļu.

Savukārt eksotiskus dzīvniekus Latvijā tur gandrīz tikai pilsētās dzīvojošie.

Latvijā kopumā mājdzīvniekus tur vairāk kā puse — 57,3% iedzīvotāju. Izplatītākie ir kaķi un suņi, kuri dzīvo attiecīgi 64,3% un 61,2% mājokļu.

Trešie izplatītākie mājdzīvnieki ir govis, bet ceturtie biežāk sastopamie — cūkas. Šie mājdzīvnieki dzīvo attiecīgi katrā devītajā jeb 11,6% un katrā 12 jeb 8,5% mājokļu. Zīmīgi, ka Rīgā un Rīgas rajonā šos dzīvniekus netur gandrīz nemaz.

Arī vistas un pīles ir diezgan bieži sastopami mājdzīvnieki. Tās mīt katrā 14 jeb 7,4% Latvijas mājokļu.

Eksotiski dzīvnieki mīt retāk nekā katrā 30 Latvijas mājoklī. Piemēram, papagaiļus tur 3,2%, bet jūras cūciņas un kāmjus — tikai 2% mājokļu.

Zivtiņas akvārijā audzē tikai aptuveni katrā simtajā mājoklī, tikpat izplatīti ir arī bruņurupuči — 1,1% dzīvokļu.

Pētījuma autori secina, ka nav būtisku atšķirību sūdzību biežumā par alerģiskām iesnām un ādas slimībām atkarībā no tā, vai mājās mīt suns vai kaķis, bet par klepu un acu asarošanu biežāk sūdzas kaķu saimnieki.

Papagaiļu īpašnieki salīdzinoši biežāk sūdzās par iesnām un acu asarošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!