Foto: Reuters/Scanpix
Bijušo Dienvidsudānas viceprezidentu Rieku Mačaru atbalstošo karavīru kontrolē atrodas ar naftu bagāta valsts reģiona galvaspilsēta Bentiu, svētdien vēsta raidsabiedrība BBC.

“Bentiu nav mūsu rokās,” apstiprināja armijas pārstāvis Filips Aguers. “Bentiu kontrolē komandieris, kurš ir paziņojis par atbalstu Mačaram,” precizē runasvīrs.

Sadursmes starp bijušajam viceprezidentam lojāliem karavīriem un prezidentam Salvam Kīram uzticīgajiem vīriem ar kaujām galvaspilsētā Džūbā sākās pirms nedēļas, kad valsts galva savu kādreizējo palīgu apsūdzēja apvērsuma mēģinājumā.

Sestdien Mačars paziņoja, ka viņa spēki kontrolē ar naftu bagāto reģionu, kas ir ļoti svarīgs jaunās valsts ekonomikai. Apgalvojumu līdz šim nebija apstiprinājusi otra puse.

Šajā Sudānas pierobežas štatā pumpētā nafta nodrošina vairāk nekā 95% valsts ekonomikas.

Tikmēr valdība ziņo, ka cenšas atgūt savā kontrolē citu nozīmīgu pilsētu – Boru. Pēdējās dienās valstī notiek sīvas cīņas, bet ievainoto un kritušo skaits armijai neesot zināms.

Ceturtdien uzbrukumā ANO bāzei gāja bojā divi Indijas miera uzturētāji un vismaz 11 civiliedzīvotāji, kas objektā meklēja patvērumu no vardarbības. ANO bāzēs ir paglābušies aptuveni 34 000 cilvēku.

Svētdien ANO misija Dienvidsudānā ir sākusi sava personāla pārvietošanu no galvaspilsētas Džūbas uz kaimiņos esošo Ugandu, tas gan nenozīmējot misijas pārtraukšanu. Organizācija ziņoja, ka sadursmēs gājuši bojā vismaz 500 cilvēku.

Valstī notiek cīņa par varu - spriedze ir augsta kopš jūlijā prezidents Salva Kīrs atlaida valdību un savu vietnieku, kurš paziņoja, ka gribētu kandidēt 2015. gada prezidenta vēlēšanās.

Dienvidsudāna par neatkarīgu valsti kļuva 2011. gadā, kad pēc gadu desmitiem ilgušiem konfliktiem atdalījās no Sudānas. Ar naftu bagātajā valstī darbojas dažādas bruņotas grupas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!