Foto: AP/Scanpix/LETA
Kazahstānā 9. jūnijā gaidāmajās vēlēšanās pirmoreiz valsts vēsturē uz vadošo un plašām pilnvarām apveltīto valsts vadītāja amatu kandidēs sieviete. Viņa vēlēšanās neuzvarēs, bet sagatavos sabiedrību idejai, ka sieviete var kļūt par valsts vadītāju, prognozē par norisēm Centrālāzijā un Austrumeiropā rakstošais portāls "Eurasia Net".

Par pirmo sievieti, kura kandidēs uz Kazahstānas līdera krēslu, kļūšot parlamentā pārstāvētā opozīcijas partijas "Ak Žol" kandidāte Danija Jespajeva (attēlā zemāk). Lai gan oficiāli demokrātiskās partijas līderis Jespajevas dalību skaidrojis ar vēlmi iegūt partijai papildu atpazīstamību, medijs atzīmē, ka politiskā spēka atrašanās opozīcijā ir uzspēlēta un partija kalpo demokrātisku procesu imitēšanai.

Kazahstānā uz prezidenta amatu nevar kandidēt neatkarīgi indivīdi bez politiskās partijas atbalsta. Savukārt varasiestādes atsakās reģistrēt politiskās kustības un partijas, kuru pārstāvji izteikuši atklātu kritiku pret valdošo eliti.

Jespajevas nominācija valsts galvaspilsētā notikušajā partijas kongresā apstiprināta jau 25. aprīlī, bet 11. maijā sāksies oficiāla kandidātu dokumentu iesniegšana vēlēšanu komisijai. 58 gadus vecā sieviete parlamenta apakšpalātā ir no 2016. gada, un līdz šim galvenokārt atbildējusi par finanšu un budžeta jautājumiem. Iepriekš viņa strādājusi valsts banku sektorā.

Foto: Kadrs no video

Oficiālās replikās un uzrunās viņa nepozicionējas kā kāda noteikta politikas virziena atbalstītāja, bet gan sieviešu tiesību aizstāve, kā arī izteikusi cerību, ka saņems tieši sieviešu atbalstu. Cita starpā viņa uzsvērusi, ka sievietes Kazahstānā nekad nav bijušas iesaistītas liela mēroga korupcijas skandālos.

Līdz šim sievietes divreiz cielējušas uz prezidenta amatu kā neatkarīgas kandidātes, bet viņu kandidatūras noraidītas. Savukārt Jespajevas kandidatūras apstiprināšana varētu tikt izmantota, lai formalizētu un pieradinātu pārsvarā patriarhālo sabiedrību pie domas, ka uz prezidenta amatu var kandidēt sieviete.

Par neapstrīdamu uzvarētāju pēc vairāk nekā mēneša gaidāmajās vēlēšanās jau patlaban tiek uzskatīts bijušā prezidenta Nursultana Nazarbajeva izraudzītais pēctecis un tagadējais prezidenta vietas izpildītājs Kasims Jomarts Tokajevs (galvenajā attēlā pa kreisi). 65 gadus veco kandidātu cīņai par līdera krēslu pagājušajā nedēļā oficiāli izvirzīja vadošā "Nur-Otan" partija.

Nazarbajevs atkāpās, varu nododot sev uzticamā Tokajeva rokās, tomēr ekspertu vidū valda pārliecība, ka Tokajevs varu pēc kāda laika nodos tālāk Nazarbajeva patlaban 55 gadus vecajai meitai Darigai Nazarbajevai (galvenajā attēlā pa labi). Viņa tika iecelta par parlamenta augšpalātas spīkeri uzreiz pēc negaidītās prezidenta atkāpšanās. Šī pozīcija viņai jau tagad ļauj pārņemt varu, ja Tokajevs atkāpjas vai citu iemeslu dēļ vairs nav spējīgs pildīt prezidenta pienākumus.

Par spīti autoritārajai valsts pārvaldei un vertikālajai hierarhijas sistēmai, kuras ietvaros Nazarbajevam bija un joprojām pastarpināti ir plašas pilnvaras, medijs pieļauj, ka viņš apzinājās, ka izteikti patriarhālā kazahu nācija varētu nebūt mierā ar tiešu varas nodošanu sievietei, pat, ja tā ir sabiedrībā plaši pazīstamā līdera meita. Līdz ar to Jespajevas kandidatūras apstiprināšana varētu kalpot kā solis uz to, lai lauztu sabiedrības iesīkstējušos uzskatus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!