Foto: AP/Scanpix

Britu eksperti secinājuši, ka Sīrijas armija vismaz divas reizes izmantojusi zarīna gāzi, atsaucoties uz Lielbritānijas premjerministra Deivida Kemerona teikto vēsta “The Guardian”.

Kemerons paziņojis, ka, pēc Lielbritānijas ieroču pētniecības centra izmeklēšanas datiem, zarīns ticis izmantots 19.martā un 13.aprīlī netālu no Damaskas un Alepo.

Kemerons paziņojis, ka ir ticami pierādījumi, ka vairākos uzbrukumos izmantoti ķīmiskie ieroči, ieskaitot zarīnu. Lielbritānija uzskata, ka Bašara Al Asada režīms sankcionējis ķīmisko ieroču izmantošanu un to apjomus. Kemerons gan piebildis, ka Lielbritānijai nav ticamu liecību parto, ka ķīmiskos ieročus būtu izmantojusi arī Sīrijas opozīcija.

Tāpat Lielbritānija uzskata, ka ar starptautisko teroristu organizāciju "Al Qaeda" saistītas personas mēģinājušas iegūt ķīmiskos ieročus, lai tos izmantotu Sīrijā.

Jau vēstīts, ka ASV paziņojušas: to rīcībā ir informācija, ka Sīrijas valdības bruņotie spēki izmantojuši ķīmiskos ieročus pret opozīciju.

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms pret opozīcijas nemierniekiem "mazos apmēros" ir pielietojis ķīmiskos ieročus, tāpēc ASV prezidents nolēmis palielināt palīdzību nemierniekiem, tai skaitā "militāro atbalstu"

ASV prezidenta Baraka Obamas padomnieks Bens Rodss paziņoja, ka Baltajam namam ir "uzticami" pierādījumi par šo masu iznīcināšanas ieroču pielietošanu. Vairākos ķīmiskajos uzbrukumos gājuši bojā 100 – 150 cilvēku, lēš Rodss.

"Prezidents skaidri norādīja, ka ķīmisko ieroču pielietošana vai to nodošana teroristu grupām ir ASV sarkanā līnija," BBC citē padomnieka paziņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!