Ar svinīgu amerikāņu karoga pacelšanu ASV valsts sekretārs Džons Kerijs piektdien Kubā oficiāli atklājis Savienoto Valstu vēstniecību.

ASV karogs Havanā virs vēstniecības pēdējoreiz plīvoja 1961. gada 3. janvārī, kad ASV sarāva visas saites ar Kubu.

Karoga pacelšanā piedalījās trīs bijušie jūras kājnieki, kas pirms 54 gadiem pēdējo reizi nolaida ASV karogu pie vēstniecības Havanā. Sirmie vīri tagad jau pārsnieguši 70 gadu slieksni.

Savienoto Valstu valsts sekretārs Kubā pēdējo reizi viesojās 1945. gadā.

Jau vēstīts, ka ASV prezidents Baraks Obama un viņa kubiešu kolēģis Rauls Kastro par nodomu normalizēt abu valstu attiecības pēc Aukstā kara naida desmitgadēm paziņoja decembrī.

Maijā ASV spēra nākamo soli attiecību uzlabošanai, izslēdzot Kubu no terorismu sponsorējošo valstu saraksta.

Pagājušajā mēnesī Kuba oficiāli atvēra savu vēstniecību Vašingtonā.

Jūlijā sāka darboties arī ASV vēstniecība Havanā, bet oficiāli tā atklāta tikai Kerija vizītes laikā.

Kerijs žurnālistiem sacīja, ka ceļā pretī ASV un Kubas attiecību uzlabošanai būs šķēršļi, bet ceļš ir sācies.

Vizītes laikā Kerijam plānota arī tikšanās ar Kubas amatpersonām, Romas katoļu baznīcas galvu Kubā un disidentiem, kas iestājas pret komunistu režīmu.

Tomēr viņš netiksies ar Kubas prezidentu un viņa brāli Fidelu Kastro, kurš vadīja valsti no 1959. gada līdz 2006. gadam.

Dienu pirms Kerija vizītes Kubā Fidels Kastro paziņoja, ka Savienotajām Valstīm būtu jāsamaksā Havanai kompensācija par Vašingtonas politikas nodarītajiem zaudējumiem.

Bijušais Kubas prezidents, kurš ceturtdien svinēja savu 89. dzimšanas dienu, paziņoja, ka ASV nodarītais kaitējums mērāms daudzos miljonos dolāru, bet precīzu summu neminēja.

Kuba septembrī paziņoja, ka tirdzniecības embargo, ko ASV ieviesa 1962. gadā, nodarījis valstij 116 miljardu dolāru lielus zaudējumus.

ASV savukārt uzskata, ka Kuba ir parādā septiņus miljardus dolāru ASV pilsoņiem un uzņēmumiem, kuru īpašumi Kubā tika konfiscēti pēc Fidela Kastro nākšanas pie varas.

Obama ir aicinājis atcelt embargo, bet tam nepieciešams Kongresa atbalsts.

Atklājot vēstniecību, Kerijs aicināja Kubu uz patiesu demokrātiju.

"Līderiem Havanā un Kubas tautai būtu arī jāzina, ka Savienotās Valstis vienmēr būs demokrātisko principu un reformu aizstāvji," paziņoja Kerijs.

"Mēs esam pārliecināti, ka Kubas tautai būs labāk pakalpots ar patiesu demokrātiju, kur cilvēki ir brīvi izvēlēties savus līderus," viņš piebilda.

Tikmēr Obamas oponenti ASV kritizēja Kerija došanos uz Kubu. Piemēram, republikāņu senators Marko Rubio, kurš pretendē uz republikāņu nomināciju startam nākamā gada ASV prezidenta vēlēšanās, nosodīja Obamas administrāciju par to, ka uz karoga pacelšanas ceremoniju pie vēstniecības nav uzaicināti arī Kubas disidenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!