Svētdien vakarā Kijevas Neatkarības laukumā aizvien norisinās opozīcijas rīkotā tautas sapulce jeb veče. Šobrīd laukumā atrodas aptuveni 200 000 demonstrantu, opozīcijas pārstāvji sola, ka svētdien ielās izies miljons Ukrainas tautas pārstāvji.

Pēc pulksten sešiem vakarā sociālajos tīklos parādījās fotogrāfijas, kurās redzams, ka nogāzts Kijevas centrā stāvējušais Ļeņina piemineklis. Tam nolūzusi galva.

Pieminekli ar trosu palīdzību nogāzuši aptuveni divdesmit jaunieši. Atbildību par pieminekļa nogāšanu uzņēmusies radikālnacionālistu partija "Svoboda".

Harkovas gubernators Mihails Dobkins sociālajā tīklā "Twitter" paziņojis, ka atver ziedojumu kontu, lai vāktu līdzekļus tā atjaunošanai.


Protestētāji arī atklājuši varas pārstāvju provokatoru, kas lietojis rupjus vārdus pret miliciju un centies izraisīt sadursmi. Demonstranti nolēmuši aizdomīgo tipu aizturēt un atraduši pie viņa Ukrainas drošības dienesta virsnieka apliecību.

Cilvēkiem ap pleciem aplikti Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) karogi, bieži dzirdama Ukrainas himna.

Savukārt pie Ukrainas valdības ēkas aptuveni 50-60 jaunas ukraiņu meitenes, tērpušās tautastērpos, nolika ziedus. Tādējādi meitenes vērsās pie ukraiņu drošībniekiem, lūgdamas aizstāvību no valsts varas.

Tāpat jau vairāki tūkstoši demonstrantu arī pulcējas pie valdības ēkas, sākdami uzsliet teltis.

Opozīcijas pārstāvji Kijevas iedzīvotājus lūdz palīdzīt opozicionāriem palīdzēt ar resursiem, īpaši steidzami esot nepieciešamas ķiveres un degviela. Tāpat demonstrantiem esot nepieciešamas naglas, malka, cimdi, 41-45 izmēra apavi, maize, ūdens, cepures.

Opozīcijas līderi arī brīdinājuši, ka varas iestādes plāno izmantot aptuveni tūkstoti provokatoru, lai ieviestu valstī ārkārtas stāvokli.

"Delfi.ua" vēsta, ka Toronto, Romā, Parīzē, Vīnē, Sanfrancisko un daudzās citās pasaules lielākajās pilsētās ukraiņi vienojušies atbalsta gājienos un mītiņos, tādējādi izrādot atbalstu mājiniekiem pie Eiropas austrumu robežas.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu svētdien telefonsarunā sazinājies ar Janukoviču, kā arī abi politiķi vienojušies, ka Barozzu un ES augstā pārstāve ārlietās Ketrīna Eštone nākamnedēļ ieradīsies Kijevā.

Demonstrācijas norises viens no galvenajiem organizācijas spēkiem ir opozīcijas partija "Batkivščina" ("Tēvzeme"), ar līderi Arsēniju Jaceņuku, kas savulaik bija ciešs ieslodzītās ekspremjeres uz valsts politiskās līderes Jūlijas Timošenko sabiedrotais.

Tāpat opozīcijas seja ir pasaules čempions boksā Vitālijs Kļičko, kurš pārstāv proeiropeisko partiju "UDAR".

21.novembrī Ukrainas valdība nolēma pārtraukt gatavošanos asociācijas līguma ar ES parakstīšanai. Šajā pat dienā, protestējot pret šo valdības soli, cilvēki pulcējās demonstrācijā Kijevas Neatkarības laukumā. Protesta akcijas turpinājās arī nākamajās dienās kā Kijevā, tā arī citās Ukrainas pilsētās.

Jau ziņots, ka naktī uz 30.novembri milicija, pielietojot brutālu spēku, Kijevas protesta akcijas dalībniekus izklīdināja. Cietsirdīgā milicijas rīcība izraisīja šoku Ukrainas sabiedrībā, un protesta akcijas sākās ar jaunu spēku - vairs jau ne tikai pret valdības atteikšanos no integrācijas ar ES, bet arī pret milicijas brutalitāti un valsts vadību, kas šādas metodes atbalsta.

30.novembrī protesta demonstrācijās Kijevas centrā pulcējās 10-15 tūkstoši cilvēku, bet 1.decembrī - vismaz pusmiljons cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!