Foto: RIA Novosti/Scanpix
Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča piektdien Sočos notikušajās sarunās panākta vienošanās, ka Ukrainas iestājas Krievijas izveidotajā Muitas savienībā, ziņo izdevuma "The Economist" starptautiskās nodaļas redaktors Edvards Lūkass.

Viņš atsaucas uz ticamu avotu, ka Sočos noslēgtā stratēģiskā vienošanās arī paredz, ka Krievija piešķir Ukrainai vismaz piecus miljardus dolāru un gāzes cenu nosaka 200 dolāri par 1000 kubikmetriem.

Saskaņā ar 2009.gadā noslēgto līgumu Krievijas gāze Ukrainai uz novembra beigām maksāja vairāk nekā 500 dolārus par 1000 kubikmetru.

Kā norāda Lūkass, viens no vienošanās punktiem paredz Ukrainas iestāšanos Muitas savienībā tuvākajās nākotnē. Viņš izsaka pieņēmumu, ka runa varētu būt par laiku līdz 2015.gadam, kad beidzas Janukoviča pilnvaras prezidenta amatā.

Savukārt Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs noliedzis ziņas, ka tikšanās laikā Sočos būtu vispār apspriesta Ukrainas iestāšanās Muitas savienībā.

"Jautājums par iespējām Ukrainai pievienoties Muitas savienībai Sočos netika apspriests," paziņoja Peskovs. "Putins un Janukovičs tāpat izskatīja esošo stāvokli un perspektīvas divpusējai sadarbībai finanšu un kredītu jomā."

Pēc viņa teiktā, "tuvākajā laikā pa visām šīm tēmām notiks sarunas ekspertu līmenī."

Tikmēr Ukrainas opozīcija paziņojusi, ka jebkādas Janukoviča parakstītas vienošanās par Ukrainas pievienošanos Muitas savienībai novedīs pie jaunām protesta akcijām.
Kā LETA jau ziņoja, Janukovičs piektdien Sočos tikās ar Putinu, lai apspriestu stratēģiskās partnerības līguma parakstīšanu. Tikšanās notika, Janukovičam atgriežoties no trīs dienu vizītes Ķīnā. Par viņu tikšanos iepriekš netika paziņots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!