Ķīna svētdien aicināja Dalailamu atteikties no idejas par autonomu Tibetu, samazinot jau tā mazās cerības uz politisku risinājumu, kas varētu dot iespēju trimdā dzīvojošajam garīgajam līderim atgriezties dzimtenē.
Pekina savā "baltajā grāmatā" atkārtoti apstiprina pašreizējo politiku un izslēdz iespēju piešķirt Tibetai tādu autonomiju, kādu saņēma Honkonga un Makao saskaņā ar formulu "viena valsts divas sistēmas".

"Situācija Tibetā ir pilnīgi atšķirīga no Honkongas un Makao," teikts dokumentā, ko publicējusi oficiālā ziņu aģentūra "Siņhua" attiecībā uz bijušajām Lielbritānijas un Portugāles kolonijām, kas tika atdotas atpakaļ Ķīnai 1997. un 1999.gadā.

"Kopš seniem laikiem Tibeta ir bijusi neatņemama Ķīnas teritorijas sastāvdaļa, kas atrodas centrālās valdības suverēnā jurisdikcijā. Tāpēc jautājums par suverenitātes atgūšanu vispār nepastāv."

Ķīnas karaspēks uzspieda Tibetai komunistu varu 1950.gadā un pēc deviņiem gadiem Dalailama bēga pēc neveiksmīgas sacelšanās pret to. Ķīna uzskata Tibetu par savas teritorijas daļu un apsūdz reliģisko līderi separātismā.

Trimdā dzīvojošais garīgais līderis, kurš kopš 1959.gada vada trimdas valdību no Indijas, vēlas abpusēji pieņemamu risinājumu, kas paredz Tibetai lielāku autonomiju nevis neatkarību.

Kopš 2002.gada Tibetas pārstāvji vairākkārt apmeklējuši Ķīnu. Aprīlī Dalailama paziņoja, ka viņa pārstāvji atgriezīšoties pēc dažiem mēnešiem.

Taču Pekina ir sašutusi par Dalailamas piedalīšanos Taivānas prezidenta Čeņa Šuibjana inaugurācijas ceremonijā pagājušajā nedēļā, norādot, ka gados vecais Tibetas garīgais līderis nepilda Pekinas prasības.

"Ir cerība, ka Dalailama skatīsies patiesībai acīs, pareizi novērtēs situāciju, attieksies no idejas par "Tibetas neatkarību" un savos atlikušajos gados izdarīs kaut ko labu, lai veicinātu progresu Ķīnā un Tibetas reģionā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!