Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīna, pēc 14.augustā notikušās ASV Kongresa delegācijas vizītes Taivānā, 15.augustā paziņojusi, ka rīko jaunus militāros manevrus netālu no Dienvidķīnas jūras salas, informē medijs "Reuters".

Svētdien, 14.augustā, piecu Kongresa deputātu delegācija tikās ar Taivānas prezidenti Cai Inveņu un apmeklēja Taivānas ārlietu ministra Džozefa Vu organizētu banketu. Šī bija otrā augsta līmeņa ASV amatpersonu vizīte Taivānā īsā laika posmā.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka pēc ASV Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi vizītes Ķīna uzsāka apjomīgas militārās mācības Taivānas tuvumā, kuras noslēdza aizvadītajā nedēļā.

Ķīnas militārais personāls paziņojis, ka 14.augustā organizētas vairāku dienestu kopīgas kaujas gatavības apmācības jūrā un gaisa telpā ap Taivānu. Mācības bija "stingra atturēšanas politika, reaģējot uz ASV un Taivānas politisko spēli, kas grauj mieru un stabilitāti visā Taivānas šaurumā," ziņojumā sacīja Ķīna, vēsta "Reuters".

Ķīnas Aizsardzības ministrija atsevišķā paziņojumā norādīja, ka "ASV likumdevēju brauciens ir pretrunā Ķīnas suverenitātei un teritoriālajai integritātei", nesniedzot sīkāku informāciju par to, cik ilgas būs militārās apmācības.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Taivānas premjerministrs sacīja, ka šāda Ķīnas reakcija uz ārvalstu sabiedroto apmeklējumiem, vizītes neatturēs. "Mēs nevaram neko nedarīt, ja blakus ir ļauns kaimiņš, ''viņš teica reportieriem.

Taivānas ārlietu ministrija savā "Twitter" kontā izsaka pateicību ASV Kongresa delegācijai, uzsverot, ka Ķīna nevar noteikt kā demokrātiskā Taivāna iegūst sabiedrotos.


ASV nav oficiālas diplomātiskas saiknes ar Taivānu, bet tām ir saistoši tiesību akti, kas nodrošina demokrātiski pārvaldītajai salai līdzekļus, lai apdraudējuma gadījumā aizstāvētos.

Ķīna nekad nav izslēgusi spēka izmantošanu, lai nodrošinātu kontroli pār Taivānu. Salas valdība gan apgalvo, ka Ķīna nekad nav valdījusi šajā salā un ka tai nav tiesību to pieprasīt, tikai Taivānas 23 miljoni iedzīvotāju var izlemt savu nākotni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!