Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas brutālā iebrukuma Ukrainā ietekme ir jūtama arī ārpus Eiropas, tostarp, gandrīz 9000 kilometru attālumā – uz Taivānas salas. Taipejai ir pamatotas raizes, ka tā var būt nākamā, kas cieš no spēcīgāka kaimiņa iebrukuma. Lai gan Ukraina un Taivāna daudzējādā ziņā atšķiras, abas valstis vieno dzīve līdzās lielākiem autoritāriem kaimiņiem, kuriem ir tieksme realizēt agresīvu ārpolitiku.

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Ķīnas Studiju centra direktore Una Aleksandra Bērziņa-Čerenkova sarunā ar portālu "Delfi" norāda, ka šobrīd bažas par Ķīnas iespējamu militāru darbību pastiprina divi apstākļi. Pirmais no tiem ir iekšpolitisks, proti, Taivānas apvienošanu Sji Dziņpins ir izvirzījis kā vienu no saviem politiskajiem mērķiem. "Ja Sji faktiski ir uzlicis savu parakstu šim mērķim, tad viņam agri vai vēlu kaut kāda rīcība būs nepieciešama, atkāpties būs grūti," skaidro eksperte.

Otrs faktors, kas var veicināt Ķīnas militāru intervenci, ir ārpolitisks – Krievijas iebrukums Ukrainā. Lai gan politoloģe neuzskata, ka šis iebrukums un Pekinas darbība pie Taivānas robežām vērtējama kā sinhronas norises, tomēr Ķīna novēro Rietumu reakciju uz Maskavas agresiju un mācās no tās.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!