Ķīnas aizsardzības ministrs Či Haotjaņs atzīmēja Tautas atbrīvošanas armijas (PLA) 74.gadadienu, atkārtojot Ķīnas draudus lietot spēku pret Taivānu, ja tā mēģinās iegūt neatkarību, trešdien ziņo laikraksts "People's Daily".
"Ķīniešu nācijas pamatinteresēs ir atrisināt Taivānas jautājumu un panākt Ķīnas atkalapvienošanos," Komunistiskās partijas avīze citē Či sakām pieņemšanā pirmdienas vakarā sakarā ar PLA dibināšanas gadadienu. "Mēs nekad neatteiksimies no spēka lietošanas un neļausim nevienam ārvalstu spēkam iejaukties Taivānas lietās," viņš teica. "Visi mēģinājumi kaitēt Ķīnas atkalapvienošanai ir lemti neveiksmei."

Ķīna uzskata Taivānu par savu suverēnu teritoriju un draud ar intervenci, ja Taipeja bezgalīgi vilcināsies apvienoties ar Ķīnas kontinentālo daļu vai pasludinās neatkarību.

Laikraksts "People's Daily" citē Či sakām, ka viens no bruņoto spēku galvenajiem uzdevumiem ir modernizācija. Šā gada martā Ķīnas parlaments akceptēja budžetu, kurā izdevumi militārām vajadzībām palielināti par 17,7 procentiem līdz rekordlielai summai - 141 miljardam juaņu (17 miljardi dolāru). Taču analītiķi lēš, ka reālais aizsardzības budžets varētu būt četras reizes lielāks, jo Ķīna apgādā savus bruņotos spēkus ar augstākajām tehnoloģijām, lai spētu izpildīt draudus iebrukt Taivānā, ja sala pasludinātu neatkarību.

PLA ir pasaules vislielākā armija, kurā ir 2,5 miljoni aktīvo karavīru, liecina oficiālie skaitļi. Laikraksts norāda, ka PLA gatavojas plašāk izmantot tehnoloģijas, lai paaugstinātu bruņoto spēku gatavību un tāla darbības rādiusa triecienu precizitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!